Ekonomické informace 25. 5. 2001

Výběrové řízení na dodávku stíhaček pro českou armádu nekončí. Po Private Investors se dostala další makléřská firma do finančních problémů. Průmyslové zóny se nestanou stavbami ve veřejném zájmu. Nemůže v nich tedy docházet ani k vyvlastňování pozemků. Podrobnosti k těmto i dalším zprávám přinášejí Ekonomické informace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběrové řízení na dodávku stíhaček pro českou armádu nekončí. A to přesto, že čtyři z pěti zájemců už z tendru odstoupili. Prohlásil to premiér Miloš Zeman v reakci na to, že ve hře o stamiliardovou zakázku zůstává pouze švédsko britské konsorcium BAE-systems s letouny Gripen. Po amerických společnostech Boeing a Lockheed-Martin totiž na svou účast rezignovaly i evropské firmy Eurofighter a Mirage.

Američanům, jak napsal pražský zpravodaj listu Financial Times se nelíbila řada podmínek, které je údajně znevýhodňovaly vůči evropským rivalům. Tendr oproti obvyklým praktikám požadoval vypracování nabídky v češtině, cenu v českých korunách a požadavek na řešení sporů podle českých zákonů. Rozšířily se rovněž pověsti, že česká vláda si již v podstatě vybrala předem, a to politicky spřízněné britsko-švédské konsorcium.

40 korun 10 haléřů byl včera nejnižší kurs české koruny vůči dolaru. To znamenalo rekordní propad na úroveň konce loňského listopadu. Naše měna stále kopírovala kurs eura, které se během dne přece jen trochu vzpamatovalo, takže obchodování uzavřela na 39 korunách a 98 haléřích za dolar.

Po Private Investors se dostala další makléřská firma do finančních problémů. Společnost Komerio ukončí k 1. červnu své členství na pražské burze a podřídí se správnímu řízení Komise pro cenné papíry. Komise už potvrdila názor spolumajitele Komeria Michala Konečného podle kterého jeden ze zaměstnanců je podezřelý, že zpronevěřil peníze a cenné papíry osmi klientů. Michal Konečný prohlásil, že první kontrola z burzy by zjistila, že společnost není schopna obchodovat. Závazky vůči zákazníkům ale plní a nikdo by proto neměl přijít o majetek. Současně společnost odblokovává cenné papíry tak, aby si je její klienti mohli zaregistrovat u jiných obchodníků.

Průmyslové zóny se nestanou stavbami ve veřejném zájmu. Nemůže v nich tedy docházet ani k vyvlastňování pozemků. Rozhodla o tom sněmovna, která zamítla návrh sociálních demokratů na změny ve stavebním zákonu. Především pravicoví poslanci varovali před příliš velkými pravomocemi vlády. Předseda Unie svobody Karel Kühnl to označil za snahu kabinetu ulehčit si práci:

Z plánovaných 6 a půl miliardy korun dostal Státní fond rozvoje bydlení letos pouze dvě miliardy. Opozdila se totiž plánovaná privatizace některých státních majetků, ze které je Fond především financován. Podle ředitele Jana Wágnera programy Fondu, zejména podpora výstavby nájemních bytů, zatím není ohrožena.

Aleš Heřmánek, Radek Fischer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme