Ekonomické informace 25. 5. 2007

Vláda dnes bude rozhodovat, zda podá žalobu na rozhodnutí Evropské komise. Brusel totiž českým podnikům přidělil pro roky 2008 až 2012 o patnáct milionů méně emisních povolenek, než Česko žádalo. Agentura Czech Trade dnes otevírá v Číně své druhé zastoupení. Tentokrát v provincii Sichuan. Vychází tím vstříc stále většímu zájmu českých podniků o tuto oblast. České aerolinie by letos po několika letech měly skončit v zisku. V prvním čtvrtletí sice vykázaly 120 milionovou ztrátu, výsledek je ale o půl miliardy lepší, než předpokládal plán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Vláda dnes bude rozhodovat, zda podá žalobu na rozhodnutí Evropské komise. Brusel totiž českým podnikům přidělil pro roky 2008 až 2012 o patnáct milionů méně emisních povolenek, než Česko žádalo. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana to může zkomplikovat růst tuzemské ekonomiky. Trhem s povolenkami se Unie snaží omezit emise oxidu uhličitého, které přispívají ke globálnímu oteplování.

Agentura Czech Trade dnes otevírá v Číně své druhé zastoupení. Tentokrát v provincii Sichuan. Vychází tím vstříc stále většímu zájmu českých podniků o tuto oblast. Rostoucí poptávku exportérů dokumentuje to, že kancelář byla plně vytížená už několik týdnů před oficiálním otevřením. Proč je tato oblast pro české podnikatele tak přitažlivá, o tom z Číny informuje redaktorka Jitka Hanžlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanžlová: CzechTrade otevírá v Číně druhou pobočku

V českých lesích bylo zatím odklizeno zhruba 60 procent kalamitního dřeva po řáděním orkánu Kyrill. Řekl to ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle prezidenta Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů Ivo Klimši, firmy na severu Moravy na důsledky lednové kalamity stále těžce doplácejí. Potýkají se především s vysokými náklady na dopravu dřeva.

České aerolinie by letos po několika letech měly skončit v zisku. V prvním čtvrtletí sice vykázaly 120 milionovou ztrátu, výsledek je ale o půl miliardy lepší, než předpokládal plán. Zisk 42 milionů Kč za celý rok ale aerolinky dosáhnou jen, pokud prodají nákladový terminál a stravovací služby. Podle prezidenta ČSA Radomíra Lašáka výsledky za duben a první týdny května potvrzují dosavadní příznivý trend.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Lašák: ČSA by letos mohly skončit v zisku

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj snížila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok. I tak ale číslo zůstalo vysoko - na pěti a půl procentech. Fakt, že se české ekonomice daří, potvrzuje také analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: České ekonomice se daří

Večer byly vyhlášeny výsledky soutěže Zlatá koruna. V ní odborníci i široká veřejnost vybírali nejlepší finanční produkty dostupné na našem trhu. Cenu veřejnosti získal Internetbanking Poštovní spořitelny. V hlasování odborné poroty zvítězila v kategorii elektronického bankovnictví eBanka.

Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme