Ekonomické informace 25. 6. 2004

Bankovní půjčky mírně podraží. Česká národní banka totiž včera neočekávaně zvýšila úrokové sazby z dosavadních dvou procent na 2 a čtvrt procenta. To se samozřejmě projeví v ceně některých úvěrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Jak ale dodává hlavní ekonom banky HVB Pavel Sobíšek, zvýšení sazeb se promítne jen do cen těch úvěrů, které mají pohyblivou úrokovou sazbu, ostatní půjčky podle něj podraží jen minimálně, případně vůbec.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Úrokové sazby

Naopak bezprostředně reagovala na nečekané rozhodnutí centrální banky koruna, která posílila. Euro tak zlevnilo na jednatřicet korun 55 haléřů a dolar klesl téměř o půl koruny na 25 korun 95 haléřů.

Do dnešního dne musejí plátci daně z přidané hodnoty odevzdat daňové přiznání a zaplatit daň za květen. Poprvé tak odevzdávají přiznání sestavované podle nové legislativní úpravy, která začala platit 1. května a která odpovídá směrnicím Evropské unie. Nový zákon o dani z přidané hodnoty ale obsahuje mnoho nejasností a tak je podání daňového přiznání značně problematické, upozorňuje daňový poradce společnosti České daně Petr Hruška.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hruška: DPH

Hlinecká společnost Tatramléko, která patří mezi největší tuzemské zpracovatele mléka, se chce kvůli nižším daním přestěhovat na Slovensko. A to během letoška. Podle majitele Milana Domáčka by tak firma ročně ušetřila asi 110 milionů korun. Výroba v Hlinsku ale prý bude pokračovat.

Švýcarská společnost Lonza Biotec rozšiřuje výrobu ve Středních Čechách. Včera otevřela nový výrobní provoz v Kouřimi na Kolínsku, kam do výroby biotechnologických produktů pro potravinářský a farmaceutický průmysl investovala přes 3 miliardy a 800 milionů korun. Kouřimský výrobní závod se specializuje především na produkci L-carnitinu, který slouží jako doplněk zdravé výživy. V současné době u nás Lonza Biotec zaměstnává 270 lidí, jejich počet by se ale měl s rozšiřováním výroby zvyšovat, dodává mluvčí agentury Czech invest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Lonza Biotec

Karlovarské minerální vody se chtějí obrátit na Ústavní soud, protože nesouhlasí s rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten zakázal fúzi této firmy s Poděbradkou. Pokud KMV neuspějí ani u Ústavního soudu, akcie Poděbradky prodají, tvrdí předseda představenstva Antonio Pasquale. Fúzi Karlovarských minerálních vod a Poděbradky zamítl antimonopolní úřad, protože podle něj by spojení firem znamenalo ovládnutí českého trhu s minerálními vodami a šlo by vlastně o legální kartel. A ten pravidla hospodářské soutěže nepřipouštějí.

Evropská komise oznámila, že souhlasí s českým plánem stlačit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2008. Označila ho ale zároveň za málo ambiciózní a příliš opatrný. Ani pro jeden nový členský stát nenavrhla komise žádné sankce kvůli přemrštěnému deficitu a ve všech případech souhlasila s jejich vlastními scénáři nápravy. Vedle Česka bude do roku 2008 snižovat svůj schodek Maďarsko. Slovensko a Polsko by se měly pod tříprocentní hranici dostat o rok dřív. Kypr dostal lhůtu do roku 2005 a Malta do roku 2006. Slovinsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko problémy s příliš velkým deficitem nemají.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme