Ekonomické informace 25. 7. 2005

Dnešní den se zřejmě odehraje ve znamení vytěsňování minoritních akcionářů. Začnou jednání o změnách, která by měla přinést zlepšení postavení klientů vůči bankám. Revalvace čínského juanu může ovlivnit českou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Dnešní den se zřejmě odehraje ve znamení vytěsňování minoritních akcionářů. O přechodu akcií ve vlastnictví drobných akcionářů na hlavního akcionáře totiž bude rozhodovat hned několik mimořádných valných hromad, mezi nimi například valná hromada České pojišťovny, jejímž majoritním vlastníkem je společnost PPF. Kolik minoritním akcionářům za akcie nabídne, upřesňuje Richard Kapsa z České pojišťovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Kapsa: Kolik nabídne akcionářům

Kvůli přechodu akcií na hlavního akcionáře se dnes sejde také mimořádná valná hromada Lovochemie, společnosti Deza, nebo společnosti OKD, která je součástí koncernu Karbon Invest.

Ministerstvo financí začalo se zástupci spotřebitelů, bank, poslanecké sněmovny i centrální banky jednat o možných změnách, které by měly vést ke zlepšení postavení klientů na našem bankovním trhu. Klienti českých bank dali podle ministerstva v rámci veřejné diskuse jasně najevo, že navrhovanou regulaci bankovního trhu podporují a ministerstvo chce proto některé základní změny prosadit. Jak bude v příštích týdnech postupovat, vysvětluje jeho mluvčí Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Regulace bankovního trhu

Podrobněji se na možnou regulaci bankovního trhu podíváme v ekonomickém magazínu, který na vlnách Radiožurnálu začíná ve čtvrt na deset.

Revalvace čínského juanu, kterou minulý týden Čína překvapila měnové trhy, může ovlivnit i českou ekonomiku. Podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka bude záležet na tom, jak se bude kurzu juanu vyvíjet. Pokud by čínská měna dále posilovala, což je podle ekonomů pravděpodobné, mohla by se v celém světě a tedy i u nás začít zvyšovat cenová hladina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírek: Kurz juanu

Rozhodnutí o pořízení vlastního bytu či domku vzal v červnu podle Mladé fronty Dnes do vlastních rukou rekordní počet lidí. Za jediný měsíc získaly banky přes 3500 nových klientů, kteří využili historicky nejnižších úrokových sazeb a rostoucí nabídky bytů. Průměrný úrok u hypotéky klesl v červnu hluboko pod hranici čtyř procent na 3,75, píše.

O více než čtyři koruny na téměř 153 korun se letos v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil průměrný hodinový výdělek v podnikatelské sféře v Praze. Výdělky jsou ale diferenciované a téměř tři čtvrtiny lidí na průměrnou hodinovou mzdu nedosáhnou. Vyplývá to z informací ministerstva práce a sociálních věcí.

Zájem Čechů o investování do cenných papírů, především akcií, roste. Obchodníci s cennými papíry měli na konci března takřka 900 tisíc zákaznických smluv, což je zatím rekord. Meziroční nárůst smluv činil takřka sto tisíc. Vyplývá to z údajů Komise pro cenné papíry, která stav monitoruje od roku 2002.

Společnost Eurocomm Group, provozovatel českých internetových obchodů Kasa.cz, plánuje expanzi do Německa a Polska. V létě chce firma spustit v sousedních zemích internetové obchody na stránkách EUKasa.de a EUKasa.pl. Ve dnešním vydání o tom informuje týdeník Euro.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme