Ekonomické informace 25. 7. 2006

Končí lhůta pro podání nabídek na provozování železniční dopravy na Karlovarsku. Maďarsko zvýšilo úrokové sazby. Raiffeisenbank potvrdila koupi eBanky. Provozovatelé loterií odvedli na veřejně prospěšné účely přes dvě miliardy korun. Vyjednávání o liberalizaci světového obchodu ztroskotala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak

vlak | Foto: Jan Rosenauer

Do dnešního dne mohou podat zájemci o provozování osobní železniční dopravy na Karlovarsku své nabídky krajskému úřadu. Kraj vypsal výběrové řízení na devět regionálních tratí a hledá dopravce, který nabídne co nejlepší podmínky - tedy bude chtít od kraje nejnižší úhradu ztráty. Podle mluvčí karlovarského kraje Kateřiny Telínové nejde ale jenom o peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Telínová: Železniční doprava

Na západě Čech nejde o první výběrová řízení - Od příštího grafikonu, který začne platit v prosince bude vozit cestující mezi Mariánskými Lázněmi a Karlovými Vary společnost Viamont. České dráhy pak vyhráli souboj o cestující na tratích z Chebu do Lubů a do Hranic v Čechách.

Maďarská centrální banka zvýšila úrokové sazby nečekaně až o polovinu procenta na celkových šest a tři čtvrtě procenta. Díky tomu výrazně posílil maďarský forint. Svezly se s ním i další středoevropské měny. Ovšem s výjimkou české koruny, která vývoj v regionu ignorovala a vůči euru naopak mírně oslabila na 28 korun a 43 haléře.

Tento týden zasedají i rady dalších centrálních bank v zemích Střední Evropy. Aleš Michl z Reiffaisenbank předpokládá, že i ony změní úrokové sazby. Dnes by tak mohla učinit slovenská centrální banka a ve čtvrtek Česká národní banka.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Úrokové sazby

Rakouská finanční skupina Raiffeisen International Bank Holding, která ovládá Raiffeisenbanku, definitivně potvrdila, že koupí eBanku. Od České pojišťovny ze skupiny PPF získá stoprocentní podíl v eBance za 130 milionů eur - tedy asi tři miliardy a 700 milionů korun. Dokončení transakce ještě podléhá schválení České národní banky a dalších úřadů v České republice i v Rakousku.

Provozovatelé loterií a sázkových her odvedli v roce 2005 na veřejně prospěšné účely přes dvě miliardy a 330 milionů korun - to je více než 20 procentní nárůst proti roku 2004. Odvádět část výnosu z peněžních her na prospěšné účely přikazuje provozovatelům zákon, vysvětlila mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Loterie

Pětileté vyjednávání Světové obchodní organizace o liberalizaci světového obchodu ztroskotala. Dohoda se tak odkládá zřejmě o dalších několik let. Nezdaru předcházely bezvýsledné nedělní rozhovory šestice obchodních mocností. Hlavní překážkou dohody byly podle očekávání otázky spojené se zemědělským obchodem. Pro české podniky to znamená špatný přístup na perspektivní trhy rozvojových zemí, protože budou muset i nadále platit vysoké celní poplatky.

Společnosti Telefónica O2 Czech Republic, která vznikla přejmenováním skupiny Český Telecom, v pololetí vzrostl čistý zisk o víc než polovinu na čtyři miliardy 300 milionů korun. Výnosy naopak klesly o 0,1 procenta na 30 miliard korun. Do konce roku chce vedení firmy zrychlit plánované propouštění zaměstnanců.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme