Ekonomické informace 25. 7. 2007

Ceny hypoték se zvyšují. Česká ekonomika má podle ministerstva financí růst rychleji, než se čekalo. Německé dráhy čeká privatizace.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba domu

stavba domu | Foto: Alena Palečková

Hypotéky zdražují. Komerční banka a Raiffeisenbank už zvýšila úrokové sazby minulý týden, ČSOB se k tomuto kroku odhodlala v pondělí. A další finanční ústavy se k nim nejspíše budou přidávat. Reagují tak na očekávané zvýšení úrokových sazeb centrální bankou. Rozhodovat o tom bude zřejmě zítra bankovní rada. Myslí si to i analytik Patria Finance David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Hypotéky

Ministerstvo financí předpokládá, že Česká ekonomika poroste rychleji, než čekalo. Svoji prognózu růstu zvýšilo na 5,8 procenta. Do predikce započítalo fungování reformy veřejných financí, kterou připravila vláda. Hlavním tahounem stále zůstává vysoká spotřebitelská poptávka a podnikové investice. To podle Aleše Michla, analytika Reiffeisenbank bude mít rozhodují vliv i v dalším období.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Růst ekonomiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu letos uvolní 900 miliónů korun na stavbu nové továrny jihokorejské automobilky Hyundai Motor Company v Nošovicích v Moravskoslezském kraji, která byla zahájena letos na jaře. O vyčlenění této finanční částky z programu zaměřeného na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury, ve kterém je letos k dispozici zhruba jedna miliarda korun, dnes rozhodne vláda.

Velkopavlovickou společnost Vinium mohou koupit České vinařské závody. Fúzi už schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Vinium, jedna z velkých vinařských firem na jihu Moravy, dosud patřila několika podnikatelům. Za souhrnný podíl 99,6 procenta dostali podle odhadů až několik stovek miliónů korun.

Společnosti ROSA market a Velkoobchod TPH, dva ze tří provozovatelů maloobchodní sítě Enapo, se sloučily. ROSA market koupila ve firmě stoprocentní podíl. Fúzi už povolil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle něj nový podnik nenaruší díky silné konkurenci český trh.

Poslední velký státní podnik u našich západních sousedů čeká privatizace. Cestu k částečnému odstátnění Německých drah včera otevřela spolková vláda. Ta výslovně nestanovila, jestli se devětačtyřicetiprocentní státní podíl ocitne na burze nebo se prodá přímo soukromým zájemcům. Proti plánu kabinetu kancléřky Merkelové se zdvihla vlna kritiky, upozorňuje berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek: Privatizace německých drah

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme