Ekonomické informace 25. 8. 2003

Od benzinových pump budeme odjíždět s prázdnějšími peněženkami. Důvodem je rostoucí cena ropy. Ačkoliv se zvyšuje už od začátku května, cena benzínu dlouho klesala. Na nízké úrovni ji držel silný konkurenční boj mezi prodejci, a proto začala stoupat se zpožděním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákladní automobil

nákladní automobil | Foto: Jan Rosenauer

Jak ale tvrdí Jiří Šťastný ze společnosti Colloseum, v současné době je tlak rostoucích cen ropy tak silný, že ceny benzínu není možné dále držet na nízké úrovni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Šťastný o cenách benzínu

Válcovny plechu Frýdek-Místek budou vyvážet plechy do Číny. Dodávky tohoto zboží firma obnovuje po deseti letech. Během této doby na obrovský čínský trh nevyvážela kvůli cenám, které nebyly dost vysoké na to, aby pokryly přepravní náklady. Válcovny letos dodají do Číny minimálně 17 000 tun plechů za asi 210 milionů korun.

Jabloňové aleje podél východočeských silnic silnic zažívají nápor sběračů jablek. Důvodem je dobrá výkupní cena moštových jablek, která se pohybuje na úrovni 1,20 koruny za kilogram, což je zhruba dvojnásobek loňských cen. Celková úroda jablek v zahrádách a alejích bude letos výrazně nižší. Po loňské velké úrodě kolem 185 000 tun čekají letos pěstitelé propad asi o 40 procent.

Letošní slabá sklizeň obilí povede k růstu cen. Cena potravinářského obilí podle zemědělců převýší 4000 korun za tunu, a cena krmného stoupne nad 3500 korun.

Stavební spoření letos zažívá opravdový boom. Roste počet nově uzavřených smluv i částky, které si lidé ve spořitelnách ukládají. Chtějí si tak zajistit současné výhodné podmínky, než vejde v platnost novela zákona o stavebním spoření, která má snížit současnou výši státní podpory a prodloužit délku spořícího cyklu. Počet nových smluv by se tak letos mohl přiblížit dvěma milionům. Mluvčí Českomoravské stavební spořitelny Pavla Paseková se ale nedostatku klientů ani v dalších letech neobává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavla Paseková o nových smlouvách

Dolar posílil na nová čtyřměsíční maxima vůči euru i britské libře. Americká měna těžila především z příznivých údajů o ekonomice Spojených států, na jejíž oživení napjatě čekají i evropské ekonomiky, včetně naší, kterým by se tak na americkém trhu otevřely nové exportní možnosti. Podle prognóz Federálního rezervního systému poroste americká ekonomika ve třetím čtvrtletí tempem 3,5 procenta, což považuje za reálné i Luboš Mokráš z České spořitelny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luboš Mokráš o růstu americké ekonomiky

Američtí, francouzští i britští turisté ruší zájezdy na Island na protest proti jeho rozhodnutí obnovit lov velryb. Islandské ministerstvo rybolovu povolilo vylovit za dva roky 500 malých plejtváků. Oficiálně přitom tvrdí, že důvodem je vědecké zkoumání obsahu velrybích žaludků. Poznatky o stravovacích návycích prý jsou nezbytné kvůli zachování zásob tresek v okolních vodách, které jsou spolu s dalšími rybami pro islandskou ekonomiku životně důležité.

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme