Ekonomické informace 25. 8. 2005

Pěstitelé brambor na Vysočině se těší na dobrou úrodu. Pražská burza překonala pouhý jeden den starý rekord. Těžba uranu v dole Rožínka zřejmě neskončí. Ze současných čtyř institucí dohlížejících na finančním trhu zůstane od dubna příštího roku jen jedna, která vznikne v České národní bance. Dozorčí rada státní společnosti Čepro má dnes projednat odvolání generálního ředitele Tomáše Kadlece. Na Slovensku výrazně podraží cigarety. Zástupci Evropské unie řeší v Pekingu krizi kolem čínského textilu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety-stánek

cigarety-stánek

Pěstitelé brambor na Vysočině se těší na dobrou úrodu. Trápí je ale nízké výkupní ceny, a tak hledají odbyt za hranicemi.

Pražská burza překonala pouhý jeden den starý rekord. Vzhůru ji táhly především zisky akcií CME, ČEZu a Unipetrolu. Hlavní index PX 50 posílil na 1310 bodů. Psychologickou bariéru 2000 bodů překonal index třiceti nejobchodovanějších tuzemských společností na mimoburzovním trhu RM- Systém.

Těžba uranu v dole Rožínka zřejmě neskončí. Podle původního záměru vlády k tomu mělo dojít v pololetí příštího roku, protože důl už nebyl efektivní. Teď se ale situace změnila, protože na světových trzích se trojnásobně zvýšila cena uranu, z deseti dolarů za libru na třicet dolarů, vysvětluje ministr průmyslu Milan Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Těžba uranu v dole Rožínka

Ze současných čtyř institucí dohlížejících na finančním trhu zůstane od dubna příštího roku jen jedna, která vznikne v České národní bance. Výhody řešení, které schválila vláda, vysvětluje guvernér centrální banky Zdeněk Tůma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma: Dohled České národní banky

Dozorčí rada státní společnosti Čepro má dnes projednat odvolání generálního ředitele Tomáše Kadlece. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky jsou důvodem letošní hospodářské výsledky firmy, která je hlavním distributorem pohonných hmot v republice. Kadlece má nahradit dosavadní šéf petrochemické skupiny Unipetrol Pavel Švarc.

Zástupci osmi amerických strojírenských firem se v Česku poohlížejí po nových obchodních příležitostech. Obchodní mise ze státu Illionis vyvrcholí dnes na ministerstvu průmyslu a obchodu setkáním se třemi desítkami českých podniků.

Na Slovensku výrazně podraží cigarety. Minimální sazba spotřební daně z cigaret od příštího roku stoupne na 1,90 z dosavadních 1,40 za kus. Krabička cigaret tak bude stát 80 slovenských korun místo nynějších 70. Vyplývá to z návrhu novely zákona o spotřební dani z tabákových výrobků, který přijala slovenská vláda.

Zástupci Evropské unie řeší v Pekingu krizi kolem čínského textilu. Dodávky smluvně dohodnutého čínského textilu zadržuje EU v přístavech a celních skladech, protože u řady kategorií překročily kvóty, které Čína po červnové dohodě s EU stanovila pro letošní rok. Kvóty si vynutila lobby evropských textilních výrobců, podporovaných vládami jihoevropských zemí. Lobby obchodníků hájené severní Evropou však nyní požaduje uvolnění těchto bariér.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme