Ekonomické informace 25. 8. 2006

Hlavní úroková sazba se nemění. Budějovický Budvar podle jihočeského krajského úřadu neporušil zákon v souvislosti s údajným zneužíváním olympijských symbolů v reklamě. Počet stavebních zakázek roste. Transparency International kritizuje čerpání fondů Evropské unie v České republice. Majetek v domácích otevřených podílových fondech přibývá pomaleji než dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelové sídliště

panelové sídliště | Foto: Jan Rosenauer

Jednání bankovní rady České národní banky skončilo včera bez měnových rozhodnutí. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstává na 2,25 procenta.

Budějovický Budvar má za sebou další kolo střetu s Českým olympijským výborem. Živnostenský úřad Jihočeského krajského úřadu rozhodl o tom, že předolympijská reklamní kampaň Budvaru s názvem "Hokejiáda" neporušila zákon o regulaci reklamy. Podle Českého olympijského výboru měly být spoty klamavé a zneužily zákonem chráněné olympijské symboly. Je to už třetí vítězství Budvaru v tomto sporu. V dubnu stížnost výboru zamítla Rada pro reklamu. V červnu pak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zastavila správní řízení, v němž zkoumala, zda kampaň mohla být klamavá. Zda Budvar zákon o olympijských symbolech opravdu porušil, rozhodne zřejmě až českobudějovický krajský soud.

Počet nových stavebních zakázek stále roste. Podle údajů statistického úřadu uzavřely ve 2. čtvrtletí stavební firmy o 11,5 procenta více zakázek než ve stejném období loni. To sice znamená pokles oproti 1. čtvrtletí, nicméně podle ekonomů jde stále o úspěch. Nejvíce se staví ve veřejném sektoru. Především silniční a dálniční infrastruktura. Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory ale zřejmě stavební boom zbrzdí zvýšení daně z přidané hodnoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Stavební boom

Nevládní organizace Transparency International kritizuje čerpání z fondů EU v České republice. Nelíbí se jí především způsob, jakým se vybírají projekty z regionálního operačního programu. Průzkum, který byl zaměřen na Karlovarský a Ústecký kraj, poukazuje na existující střet zájmů. Vysvětlila Barbora Pěchotová z Transparency international.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Pěchotová: Fondy EU

Majetek v domácích otevřených podílových fondech přibývá pomaleji než dříve. Na konci července bylo v těchto fondech přes 142 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než v červnu. Důvodem ovšem není zvýšení prodeje, ale zhodnocení stávajícího majetku ve fondech. Investoři se totiž kvůli poklesu akciového a dluhopisového trhu ve druhém čtvrtletí do nákupů příliš nehrnou. Martin Hanzlík z Asociace fondů a asset managemntu doplňuje, ve kterých fondech mají Česi nejvíce peněžních prostředků.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hanzlík: Podílové fondy

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme