Ekonomické informace 25. 9. 2006

Ministr financí Vlastimil Tlustý bude na dnešním jednání vlády prosazovat státní rozpočet na příští rok s deficitem 119 miliard korun. Česká plynárenská unie žádá snížení nebo úplné zrušení spotřební daně u zemního plynu pro automobily. Nad bezdrátovým internetem zadarmo, který svým obyvatelům poskytuje stále více měst, se stahují mraky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Ministr financí Vlastimil Tlustý bude na dnešním jednání vlády prosazovat státní rozpočet na příští rok s deficitem 119 miliard korun. Schodek se podle něj může snížit ještě o část výnosů z prodeje 16 procent akcií společnosti ČEZ, pokud takový návrh schválí vláda. Deficit státních financí se podle Tlustého zvýšil z původně navrhovaných 88 miliard kvůli chybějícím 31 miliardám v rozpočtu bývalého Fondu národního majetku.

A těch jednatřicet miliard jsou peníze z výdajů Ministerstva dopravy, které budou určeny pro Státní fond dopravní infrastruktury. Náměstek ministra Eduard Janota vysvětlil, jaký vliv to bude mít na dodržení Maastrichských kritérií.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Kritéria

Česká plynárenská unie žádá snížení nebo úplné zrušení spotřební daně u zemního plynu pro automobily. Plynařům se nelíbí, že vláda uvažuje o redukci spotřební daně u benzinu a motorové nafty, o zemním plynu se ale neuvažuje. Evropské směrnice ho přitom umožňují zcela osvobodit od zdanění. Na zemní plyn u nás jezdí asi 500 vozidel, zhruba třetinu z nich tvoří městské autobusy. Jaroslav Tománek z Plynárenské unie předpokládá, že snížení daně by více motivovalo provozovatele městské autobusové dopravy k přechodu na toto ekologičtější palivo.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Tománek: Plyn

Nad bezdrátovým internetem zadarmo, který svým obyvatelům poskytuje stále více měst, se stahují mraky. Bezplatný přístup placený z daní se nelíbí firmám, které internet komerčně provozují. Nedovolenou podporu sítí v hlavním městě už zkoumá i Evropská komise. český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal v případě Prahy kritikům za pravdu. Už v srpnu doporučil ministerstvu pro místní rozvoj, aby nedávalo evropské peníze na pokrytí velké části Prahy dotovaným internetem. Podle něj mohlo jít o nedovolenou veřejnou podporu, která narušuje podnikání, vysvětluje předseda úřadu Martin Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Internet

Ekonomové vesměs vnímají pozitivně snahu ministra průmyslu a obchodu Martina Římana změnit systém investičních pobídek. Ten chce v budoucnu podporovat pouze projekty,zaměřené na vyspělé technologie. Doba státní podpory montoven podle něj skončila. Podle ekonomů se ale nejedná o žádnou zásadní změnu, ale spíše o přirozený vývoj. Současný systém pobídek už splnil svůj účel, říká hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Pokud chce investor zřídit montovnu, najde i v Evropské Unii země s podstatně levnější pracovní silou. Pro většinu investorů navíc nebyly podle něj pobídky tím hlavním kritériem pro vstup na trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Pobídky

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme