Ekonomické informace 26. 1. 2007

Lesy ČR mají navrhnout, jak co nejrychleji zahájit těžbu ve vichřicí poničených lesích. Česká národní banka změnila odhad inflace. Úplatky v České republice požadují nejčastěji úředníci na ministerstvech a centrálních institucích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spadlými stromy zatarasená silnice na Jihlavsku

Spadlými stromy zatarasená silnice na Jihlavsku | Zdroj: ČTK

Lesy ČR mají dnes na jednání krizového štábu ministerstva zemědělství navrhnout, jak co nejrychleji zahájit těžbu ve státních lesích, postižených nedávnou vichřicí. Zádrhel je v tom, že Státní podnik dosud neuzavřel smlouvy s firmami, které se zúčastnily výběrových řízení na letošní rok. Podnik jednak limitují lhůty, které určil zákon o zadávání veřejných zakázek.

Kromě toho některé společnosti, které se do tendrů přihlásily, podaly stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podnik Lesy tedy čeká na rozhodnutí úřadu. Jenže každé zdržení zpracovávání dřeva přináší v současné situaci kromě jiného riziko zdražení této suroviny. Podle prezidenta Svazu zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu Tomáše Hrubce se cena kubíku dřeva od prosince zvýšila o pět set korun na dva a půl tisíce. Právě proto, že je ho na trhu málo.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hrubec: Těžba dřeva

Bankovní rada České národní banky změnila svůj odhad inflace na letošní rok. Podle ní by se měla koncem roku inflace pohybovat v rozmezí 2,4 až 3,8 procenta. Čili na nižší úrovni, než s jakou počítal dřívější odhad. Pokud jde o úrokové sazby, ty by měly v nejbližším období zůstat beze změn. To je podle ekonoma Reiffeisenbank Aleše Michla příznivým znamením například pro hypotéky.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Inflace

Korupční skandál v německé automobilce Volkswagen vyvrcholil včera trestem. Bývalý personální ředitel automobilky a poradce exkancléře Gerharda Schrödera Peter Hartz dostal za zpronevěru a podplácení od soudu dvouletý trest vězení s podmínečným odkladem a pokutu 576 tisíc eur, což je v přepočtu přibližně 16 miliónů korun.

V této souvislosti jsou zajímavé výsledky korupčního průzkumu v České republice. Úplatky u nás nejvíce požadují úředníci na ministerstvech a dalších centrálních institucích. A nejčastěji je dávají velké firmy. Vyplývá to ze zatím nejrozsáhlejšího průzkumu v historii České republiky, zpracovaného hned několika renomovanými agenturami. Na otázky odpovídaly stovky politiků na parlamentní i lokální úrovni a také vrcholoví manažeři.

Myslí si, že nejrozšířenější je u nás korupce ve stavebnictví a při přidělování veřejných zakázek. Protože to umožňuje nepříliš průhledné právní prostředí a také přerozdělování státních peněz. Z průzkumu také vyplynulo, že se názory na rozšířenost korupce za posledních pět let nezměnily. Říká Jiří Šebek ze společnosti Donath-Burson-Marsteller.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šebek: Korupce

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme