Ekonomické informace 26. 10. 2001

Sílící kurs koruny vedl centrální banku k zásahu na devizovém trhu - naše měna pak v důsledku intervence ztratila téměř 50 haléřů. Úrokové sazby podle bankovní rady zatím není potřeba měnit. Americké ocelárny US Steel se zajímají o vstup do Nové huti a hutní části Vítkovic - jejich zástupci si už byli podnik prohlédnout. Ministerstvo zemědělství neuvažuje o prodeji Budvaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Sílící kurs koruny přiměl Českou národní banku k zásahu na devizovém trhu. Banka zvýšila nabídku naší měny, ale rozsah intervence odmítlo vedení sdělit. Jak řekl viceguvernér Luděk Niedermayer, centrální banka čekala, až pominou důvody k posilování koruny, plynoucí z platby v eurech za Komerční banku.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Niedermayer - intervence ČNB

Kvůli intervenci ztratila naše měna téměř padesát haleřů a zakončila obchodování v kursu 33 korun a 70 haléřů za jedno euro. Bankovní rada došla k závěru, že zatím není třeba měnit úrokové sazby. Inflace ani růst ekonomiky k tomu nezavdávají příčinu. Větší tlak na snížení sazeb ale panuje v Evropské unii, kde se dynamika hospodářství znatelně zpomaluje. Jak informuje naše zvláštní zpravodajka z Bruselu Pavla Kvapilová, Evropská centrální banka ale zůstává neoblomná.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kvapilová - úrokové sazby v EU

Americké ocelárny US Steel se podle náměstka ministra průmyslu Františka Kubelky zajímají o vstup do Nové huti a hutní části Vítkovic. Zástupci této US Steel navštívili Vítkovice, ale mluvčí společnosti Lenka Hatlapatková spojitost s chystaným prodejem popřela.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Hatlapatková - US Steel

Tomu musí ale ještě předcházet řada kroků, zejména výběr privatizačního poradce pro moravské huti. O něm bude vláda jednat v pondělí.

Vláda bude co nejdříve rozhodovat i o nové privatizaci Kopřivnické Tatry. Dozorčí rada České konsolidační agentury schválila prodej automobilky americké společnosti SDC International. Podle tajemníka dozorčí rady agentury Tomáše Páva se ale americká firma nezdá být strategickým partnerem pro Tatru a existují prý pochyby o jejích finančních možnostech. Dozorčí rada agentury schválila podle Páva prodej firmě SDC International kvůli tomu, že nebyla jiná alternativa a že Tatra se nachází ve špatném stavu.

Ministerstvo zemědělství neuvažuje o prodeji Budějovického Budvaru. Ministr zemědělství Jan Fencl už dříve vyslovil názor, že prodávat Budvar znamená dát jej všanc americkému pivovaru Anheuser-Busch, se kterým vede pivovar soudní spory o ochrannou známku. Podle Hugo Roldana z tiskového odboru ministerstva by změnou vlastnických práv v Budvaru, mohlo dojít k ohrožení kontinuity výroby této značky piva.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Roldan - Budvar

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme