Ekonomické informace 26. 10. 2004

Vysoké ceny ropy a špatné zprávy z americké ekonomiky srazily dolar na rekordně nízkou úroveň k české koruně. Ministerstvo financí dnes zveřejní novou makroekonomickou prognózu dalšího vývoje našeho hospodářství. Výroba aut u nás v příštích letech výrazně stoupne - přispěje k tomu zejména nová automobilka v Kolíně. Slivovice bude letos dostatek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Vysoké ceny ropy a špatné zprávy z americké ekonomiky srazily dolar na rekordně nízkou úroveň k české koruně. Kurz se vyšplhal až 24,55 za dolar. Slabý dolar nám zlevňuje elektroniku, textil i další zboží dovážené ze USA, Číny a dalších zemí. Podle Vladimíry Pikory z Volksbank CZ také brzdí růst cen benzinu u čerpacích stanic.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Dolar a ceny benzinu

Ztrácející americká měna pomáhá také cenám zemního plynu; naopak škodí českým vývozcům do dolarových oblastí. Nahrává ale turistům, hlavně těm, kteří cestují do zámoří, jak potvrzuje Jaromír Beránek z agentury Mag Consulting.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Dolar a ceny zájezdů

Ministerstvo financí dnes zveřejní novou makroekonomickou prognózu dalšího vývoje našeho hospodářství. V červenci počítalo s růstem ekonomiky o 3,1 procenta letos a 3,2 v roce příštím. Nový výhled by podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška mohl být o něco optimističtější.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Makroekonomická prognóza

Česká pobočka tchajwanského koncernu na výrobu počítačových rámů Lite-On odchází z Opavy. Důvodem je vypršení nájemní smlouvy na konci roku. O práci tak přijde asi 7 stovek lidí.

Pražská společnost Hotliner získala licenci pro provoz autobusové linky z Prahy do Liberce. Od poloviny listopadu začne jezdit třikrát denně. Podle jednatele firmy Otakara Horkého o licenci už dva roky neúspěšně žádala v Libereckém kraji, uspěla nakonec na pražském magistrátu. Stejný postup chce nyní zvolit společnost Student Agency, která v Liberci také neuspěla. Trasu z Liberce do Prahy zařadil totiž Liberecký kraj do systému veřejné služby a nechce na ni pustit konkurenci. Přepravu zajišťuje ČSAD Liberec. Ziskem z ní snižuje ztrátu jiných linek.

Výroba aut u nás v příštích letech výrazně stoupne. Podle studie společnosti PricewaterhouseCoopers se do roku 2011 výroba osobních a lehkých užitkových vozů zvýší o dvě třetiny. Přispěje k tomu zejména továrna Toyoty, Peugeotu a Citroenu v Kolíně. Analytik České spořitelny Miroslav Plojhar je přesvědčen, že to je tak dobře.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Plojhar: Výroba aut

Slivovice bude letos dostatek. Díky dobré úrodě vizovická společnost Rudolf Jelínek vykoupila od domácích pěstitelů o třicet procent švestek více než loni. Většinu ovoce ale stále dováží z Maďarska, Slovenska, Polska a dalších zemí. Výrobní ředitel podniku Jiří Koňařík ale doufá, že podíl domácích pěstitelů ještě poroste.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Koňařík: Pěstitelé švestek

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme