Ekonomické informace 26. 10. 2005

Tripartita se nedohodla na zvýšení minimální mzdy v příštím roce. Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o investičních pobídkách. Klienti zkrachovalé společnosti KTP Quantum se dočkají další části svých peněz. Investoři, kteří k nám dnes přicházejí a díky nimž naše ekonomika výrazně roste, se podle ekonomů za 10 až 20 let zřejmě začnou přesunovat jinam. Formující se nová německá vláda hodlá šetřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

O kolik v příštím roce stoupne minimální mzda, stále není jasné. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se na jejím zvýšení totiž nedohodli. Zatímco Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zvýšit nejnižší příjem nadvakrát - nejprve od ledna a pak od července vždy o 475 korun, odbory žádají jednorázové navýšení už v lednu. Proč by měla minimální mzda vzrůst na 8135 korun hned od začátku příštího roku, vysvětluje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Štěch: Minimální mzda

Zvýšení navrhované odbory se však nelíbí zaměstnavatelům, kteří varují, že tak výrazný růst minimální mzdy by vedl k propouštění pracovníků s nízkou produktivitou práce a nízkou kvalifikací. Zaměstnavatelé proto navrhují zvýšit nejnižší příjem pouze o nárůst spotřebitelských cen nebo maximálně o 7 procent, a ne o 12, jak chtějí odbory.

Prezident Václav Klaus včera podepsal novelu zákona o investičních pobídkách. Stát firmám v rámci pobídek poskytuje výrazné daňové úlevy, dotaci na pracovní místo až ve výši 200.000 korun a různá školení a rekvalifikace. Pro investory připravuje rovněž průmyslové zóny a infrastrukturu. Jaké konkrétní změny přijatá novela přináší, vysvětluje ředitelka odboru podpory investic vládní agentury CzechInvest Jana Bašeová.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bašeová: Investiční pobídky

Klienti zkrachovalé společnosti KTP Quantum se dočkají další části svých peněz. Garanční fond obchodníků s cennými papíry jim nově vyplatí 655 tisíc korun. Informace o výplatách dostanou poškození klienti v dopise, který jim v těchto dnech fond rozesílá ve spolupráci s Českou spořitelnou. Koho se bude výplata náhrad týkat, upřesňuje generální ředitel fondu Jiří Korb.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Korb: Výplata klientů KTP Quantum

Investoři, kteří k nám dnes přicházejí a díky nimž naše ekonomika výrazně roste, se podle ekonomů za 10 až 20 let zřejmě začnou přesunovat jinam. V současnosti k nám investoři míří hlavně kvůli dobré poloze, kvalitní infrastruktuře a bohaté síti subdodavatelů. Podle analytika společnosti Patria finance Davida Marka ale tyto výhody v budoucnosti zastíní vyšší zdanění, a investoři pak odejdou více na východ. Prvními kandidáty na odchod by mohly být automobilky, které dokážou výrobu přesunout velmi rychle, během několik měsíců.

37 miliard eur, to je suma, kterou letos na nátlak vítězné německé pravice hodlá ušetřit formující se vláda SPD a Unie. Německo by tak mělo být do roku 2007 schopné dodržet Maastrichtská pravidla eurozóny. Podrobnosti už má náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Německo hodlá šetřit

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme