Ekonomické informace 26. 10. 2006

Novým majitelem společnosti Aero Vodochody se stala firma Oakfield z investiční skupiny Penta. Po dnešní noci je už také jasné, že Česko přijme společnou měnu euro k jednomu datu. Bankou roku se v České republice po dvou letech opět stala Česká spořitelna. Bankovní rada ČNB dnes bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál továrny Aero Vodochody

Areál továrny Aero Vodochody | Foto: Aero Vodochody

Novým majitelem společnosti Aero Vodochody se stala firma Oakfield z investiční skupiny Penta. V noci souhlasila Vláda Mirka Topolánka s prodejem Aera této společnosti za téměř tři miliardy korun. Druhá nejvyšší nabídka konsorcia PPF a J&T byla podle premiéra Topolánka o 1 miliardu a 200 milionů korun nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Topolánek: Vláda prodala Aero firmě Oakfield

Hlavním kritériem tendru byla cena. Nový majitel Aera se zároveň musel zavázat, že bude pokračovat ve výrobě letadel a že splní smlouvy, které má firma uzavřeny se českou armádou.

Po dnešní noci je už také jasné, že Česko přijme společnou měnu euro k jednomu datu. Na variantě takzvaného velkého třesku se dohodli ministři. Ovšem o tom, kdy bychom na euro měli přejít se už v rozhodnutí vlády vůbec nemluví. Už teď je ale více než pravděpodobné, že se přechod proti plánu v roce 2010 opozdí. Podle zástupce národního koordinátora pro zavedení eura Petra Očka tím státní pokladna ale nijak neutrpí, ovšem vývozcům se to líbit nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Očko: Státní pokladna opoždění přijetí eura neutrpí

Bankou roku se v České republice po dvou letech opět stala Česká spořitelna. Na druhé místo sesadila dva roky nejlepší Komerční banku a třetí je ČSOB. Česká spořitelna přitom znovu vyhrála i hlasování veřejnosti o nejdůvěryhodnější banku. Pro české finanční domy je toto ocenění podle ředitele pořádajícího Fincentra Petra Stuchlíka přitom velmi prestižní a je to vidět i podle toho, že ho uvádějí na řadě svých propagačních materiálů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Stuchlík: Ocenění Banka roku je vnímáno jako prestižní

Bankovní rada ČNB dnes bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Podle ekonomů je pravděpodobně ponechá na tam kde jsou a ke zvýšení přistoupí až začátkem příštího roku. Jak říká analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář, inflační tlaky slábnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sklenář: Inflační tlaky slábnou

Dále by na inflaci mělo pozitivně působit očekávané zpomalení ekonomiky u nás i v západní Evropě a posilování koruny.

Firma PolyComp vyvinula nový, ekologický systém na zpracování starých pneumatik. Ty se dnes běžně ukládají na skládky nebo spalují, a zamořují tak životní prostředí. Firma nápad získala od německého vynálezce a dokázala ho uvést do praktického života. Projekt byl podpořen z Operačního programu Průmysl a podnikání dotací 8,5 milionu korun. Jak vysvětluje ředitel divize rozvoje podnikání CzechInvestu Luboš Lukasík, metoda spočívá v ohřívání pneumatik při teplotě 650 stupňů Celsia bez přístupu vzduchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Lukasík: Nová ekologická metoda na zpracování starých pneumatik

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme