Ekonomické informace 26. 10. 2007

Na stavbě dálnice D3 a navazující rychlostní silnice R3 v úseku mezi Táborem a státní hranicí s Rakouskem se bude podílet soukromý kapitál. Původně měl být projekt veřejného a soukromého sektoru, kterému se říká PPP, využit jen mezi Táborem a Bošilcem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba dálnice

stavba dálnice | Foto: Jan Rosenauer

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky ale vybrat vhodného soukromého investora bude nějaký čas trvat:

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Hanzelka: Dálnice D3

Mýtné bude mít zase zpoždění. Páteční Hospodářské noviny citují náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače, že k rozšíření mýtného na všechny silnice a všechny nákladní vozy nedojde dřív než za tři roky. Původně k tomu mělo dojít už v příštím roce, to se ale podaří jen na dvou stech kilometrech silnic prvních tříd, které nyní nahrazují budoucí dálnice.

Energetická společnost ČEZ ohlásila, že se chce stát šestou největší energetickou firmou v Evropě. Dosáhnout toho chce hlavně zahraničními investicemi. ČEZ předložil nabídku v tendru na plánovanou výstavbu a provoz dvou bloků rumunské jaderné elektrárny Černavoda. Projekt za asi 60 miliard korun počítá s výstavbou dvou bloků o výkonu 720 megawattů. Rozvojové záměry ČEZu a také rostoucí ceny elektřiny, které zase přinesou vyšší zisky, se hned projevily na ceně akcií firmy na pražské burze. Poprvé se přehouply přes 1300 korun za jednu akcii.

Na pražské burze přibude do konce roku nový titul. Developerská společnost VGP se chystá k primární emisi akcií na burzách v Praze a Bruselu. Tato operace by firmě měla vynést až 4 miliardy korun. Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila emise investory zřejmě zaujme. Titul se pokusí zopakovat úspěšné emise jiných developerů na burze - ECM a Orca:

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Potměšil: VGP míří na burzu

Jaroslav Skalický, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme