Ekonomické informace 26. 2. 2001

V dnešních informacích ze světa ekonomiky se mimo jiné dovíte, jak chtějí zemědělci nahradit své ztráty z nižšího prodeje hovězího a co bude s penězi, které EU plánovala vydat na rozšiřování v letech 2002 a 2003.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vidí naději v odbytu hovězího na ruský trh. Zástupci Agrární komory ČR budou proto při dnešním jednání požadovat na ministerstvu zemědělství, aby se obrátilo na velké české podniky obchodující s Ruskem, zda by nevstoupily na ruský trh s hovězím dobytkem. Vývoz by mohl alespoň částečně nahradit pokles odbytu způsobený panikou kolem nemoci BSE. Ztráty chovatelů kvůli 30 až 40procentnímu snížení poptávky po hovězím přitom AK odhaduje až na dvě miliardy korun.

Pravidla Evropské unie budou platit i v podnikání. Vláda proto dnes projedná věcný záměr zcela nového živnostenského zákona. Podle mluvčí ministerstva průmyslu Anny Stárkové tato právní úprava usnadní českým podnikatelům činnost v zemích patnáctky v době, kdy Česká republika vstoupí do Evropské unie.

Příznivé hospodářské výsledky za loňský rok hlásí dva severomoravské podniky. Výsledek je o to cennější, že se k němu propracovaly po předchozí obrovské ztrátě. V případě kopřivnické Tatry to bylo v roce 99 přes dvě a půl miliardy korun. Informuje mluvčí firmy Věra Breiová.

Ostravská Nová huť vykázala za rok 2000 zatím neauditovaný zisk 46 milionů Kč. Podle mluvčí Sylvy Mazurkové tržby přesáhly 26 miliard a přidaná hodnota 7 miliard korun.

Historicky první česká turbína za několik stovek milionu korun bude vyrábět elektrickou energii a teplo ve Spojených státech. Do papírenské firmy Minnesota Power ji z brněnské pobočky společnosti Alsthom Power odeslali o víkendu a podle technického ředitele firmy Petra Hila jsou v jednání další dodávky do USA.

Ke konci loňského roku měli klienti šesti stavebních spořitelen působících na českém trhu naspořeno 110 miliard korun. Ze tří a půl milionu klientů jich nejvíce - více než třetina - připadá na Českomoravskou stavební spořitelnu, na druhém místě je ČS- stavební spořitelna a na třetím Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky.

Peníze určené na rozšíření Evropské unie na období 2002 až 2003 propadnou. Stane se tak proto, že k rozšíření dojde nejdříve v roce 2004 . Českému rozhlasu to potvrdil generální ředitel Evropské komise pro rozšíření Eneko Landaburu. Informuje náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme