Ekonomické informace 26. 2. 2002

Italský Enel se nevzdává privatizace ČEZ. Podle šéfa firmy Chicco Testa ale novou nabídku zváží až po českých parlamentních volbách. Vláda za ČEZ a šest regionálních distribučních firem požadovala 200 miliard korun a od původních podmínek zatím ustoupit nehodlá. Výrobce jízdních kol Velamos Sobotín je v konkurzu. Největší domácí zbrojovka Aero Vodochody bojuje o indický trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslový podnik

průmyslový podnik | Foto: Jan Rosenauer

Italský Enel se nevzdává privatizace ČEZ. Podle šéfa firmy Chicco Testa ale novou nabídku zváží až po českých parlamentních volbách. Vláda za ČEZ a šest regionálních distribučních firem požadovala 200 miliard korun a od původních podmínek zatím ustoupit nehodlá. Kabinet na počátku ledna zrušil dvoukolové výběrové řízení na privatizaci, protože ani jeden ze zájemců vládní podmínky nesplnil. Další uchazeč, španělská Iberdrola podle prohlášení generálního ředitele z minulého týdne nehodlá zaplatit tolik, co nyní požaduje vláda a favorit soutěže, francouzská společnost Electricité de France se vzdala předminulý týden.

Výrobce jízdních kol Velamos Sobotín je v konkurzu. Na návrh tří velkých věřitelů, mimo jiné Všeobecné zdravotní pojišťovny, o tom rozhodl ostravský krajský soud. Velamos měl dlouhodobé odbytové a finanční problémy. Se ztrátou hospodařil už v letech 1997 a 98, údaje za poslední tři roky nejsou k dispozici. Velamos ovládá lichtenštejnská společnost Welt Marketing Consulting stejné firmě patřil i Favorit Rokycany který stejně neslavně skončil loni v listopadu. Šumperský úřad práce ale zatím nemá žádné informace o větším propouštění z Velamosu. Potvrdil to zástupce ředitele Petr Habich.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Habich - Šumperský úřad práce

Největší domácí zbrojovka Aero Vodochody bojuje o indický trh. Hraje o dodávky velkého množství cvičných vojenských letounů L-159. V první fázi se jedná o 66 letounů. Aero soupeří s britským letounem Hawk, přesto si podle prezidenta Antonína Jakubše věří. Navíc by kontrakt zřejmě neskončil hned po prvních dodávkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Jakubše - Aero do Indie

GE Capital Bank prodloužila dotaci hypotečních úvěrů minimálně 0,3 procentního bodu do konce března. Důvodem jejího zavedení byl únorový pokles státní podpory hypoték ze dvou na jedno procento. Akciová společnost Vítkovice dodá na zastřešení legendárního olympijského stadiónu v Berlíně 3 700 tun ocelových konstrukcí za 160 miliónů korun. Jak uvedla mluvčí společnosti Lenka Hatlapatková, zakázka pro německou firmu DSD bude dokončena nejpozději v únoru 2004.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Hatlapatková - Vítkovice zastřeší stadion

Evropská unie bude mít svůj symbol ve světě internetu. Už teď sice můžete najít stránky Evropské unie pod značkou EVROPA.EU.INT, Unie ale schválila vytvoření vlastní internetové koncovky .EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - EU ve světě internetu

Nezaměstnanost v Chorvatsku vyšplhala na rekordních 24 procent. Oznámil to státní statistický úřad. Chorvatský premiér Račan začátkem roku představil program boje proti nezaměstnanosti, který předpokládá, že do příštího roku bude v zemi vytvořeno 37.000 nových pracovních míst. Program zaměřený především na absolventy vysokých škol si vyžádá přibližně 707 miliónů kuna, což jsou asi tři miliardy korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme