Ekonomické informace 26. 3. 2001

Temelín opět dodává elektrickou energii do rozvodné sítě, Škoda Mnichovo Hradiště možná znovu začne vyrábět, ČKD Vagonka vyvíjí nový typ vozidla: I takov infromace najdete mezi dnešními Ekonomickými informacemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Jaderné elektrárně Temelín opět začal režim energetického spouštění. Technici společnosti Škoda Praha včera opravili netěsnosti olejové regulace, z níž ve čtvrtek uniklo několik desítek litrů oleje. Elektrárna během noci začala dodávat do rozvodné sítě 100 MW, což odpovídá 30 procentům nominální hodnoty.

Česká republika zaujímá první místo mezi zeměmi střední Evropy ve využívání železniční dopravy. Vyplývá to z údajů Mezinárodní železniční unie. Podle ní absolvoval každý obyvatel České republiky vlnoi v průměru 18 cest vlakem. Na Slovensku a v Maďarsku nasedl každý obyvatel loni do vlaku dvanáctkrát a v Polsku a Slovinsku připadlo na jednoho člověka v průměru osm jízd vlakem.

Živnostenský úřad v Brně zruší 2 800 živnostenských oprávnění, protože jejich majitelé nedoložili do konce února odbornou způsobilost na základě novely živnostenského zákona. Své povinnosti řádně splnili vlastníci 3 400 živnostenských oprávnění.

Pět set zaměstnanců Škody Mnichovo Hradiště se možná opět vrátí do práce. Továrna na výrobu nákladních automobilů je kvůli předlužení uzavřena už dva týdny. Výrobu by teď mohla obnovit čáslavská Praga. Zjistil to náš spolupracovník Ladislav Pavlík.

V Ostravě začala výroba osobních železničních vozů ČKD Vagonka v nově zrekonstruovaných halách akciové společnosti Vítkovice. Generální ředitel Vagonky Radomír Surák při té příležitosti prozradil, že podnik vyvíjí nový typ vozidla.

Do Ostravy míří stále více podnikatelů. To je také důvod, proč od víkendu vzrostl počet pravidelných leteckých spojů mezi Ostravou a Prahou. Potvrdil to zástupce ředitele letiště v Ostravě-Mošnově Libor Seidler.

Jednání Evropské unie o úplném uvolnění trhu s elektřinou a plynem zkrachovalo. Dohodu o tom,že by Unie zcela liberalizovala energetický trh do roku 2005 zablokovala na summitu ve Stockholmu Francie. O důvodech více náš zpravodaj při Evropské unii Milan Fridrich.

Odhad růstu americké ekonomiky na druhou polovinu roku snížila přední investiční banka Goldman Sachs. A to přibližně o jedno procento. Ve třetím čtvrtletí odhaduje americký růst na jedno procento a ve čtvrtém čtvrtletí na dvě procetna. Důvodem změny je propad podnikatelských investic a předpoklad oslabení spotřebitelských výdajů pod vlivem výrazného poklesu akciových trhů.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme