Ekonomické informace 26. 3. 2003

Fond pojištění vkladů začne od poloviny května vyplácet náhrady klientům Union banky. Vláda dnes bude jednat o rozdělení celkem čtyř miliard korun na odstraňování povodňových škod. Odboráři z Nové huti hrozí protesty kvůli chystanému propouštění. Komise pro cenné papíry varuje před další nevýhodnou nabídkou na odkup akcií z kupónové privatizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Od poloviny května začne Fond pojištění vkladů vyplácet náhrady klientům Union banky. Podle předběžné kalkulace bude potřebovat přes 12 miliard korun. Fond disponuje 9,5 miliardy korun, zbytek si půjčí na finančním trhu. Klienti UB mají nárok na 90 procent svého vkladu, maximálně však asi na 790.000 Kč.

O rozdělení celkem čtyř miliard korun na odstraňování povodňových škod dnes bude jednat vláda. Peníze dostala Česká republika z evropského Fondu solidarity. Podmínkou je, že celá suma musí být vyčerpána do poloviny ledna příštího roku. Ministerstvo financí podle mluvčí Evy Novákové navrhuje rozdělení peněz do tří okruhů. Do prvního spadá úhrada bezprostředního odstraňování škod po povodních. Na ni je k dispozici jedna miliarda 100 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Peníze na povodňové škody

Odboráři společnosti Ispat Nová huť se staví na zadní. Zatím vyhlásili stávkovou pohotovost a na 31. března připravují hodinový protestní mítink. Tvrdí, že vedení společnosti dosud neinformovalo o postupu propouštění v letech 2004 a 2005, což blokuje kolektivní vyjednávání. Firmu by mělo opustit celkem 1800 lidí, s čímž odboráři hutě nesouhlasí. Jejich šéf Werner Stuchlík hrozí i dalším nátlakem.

Přehrát

00:00 / 00:00

W. Stuchlík: Odbory hrozí protesty

Mluvčí firmy Ispat Nová Huť Ivo Čelechovský je přesvědčen o tom, že vedení vyšlo odborářům maximálně vstříc a jejich protesty nechápe.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Čelechovský: Vedení bylo vstřícné

Komise pro cenné papíry varuje před další nevýhodnou nabídkou na odkup akcií z kupónové privatizace. Odkup se má dnes uskutečnit ve východočeských obcích Jaroměř, Česká Skalice, Nové Město nad Metují a Dobruška. Podle mluvčí komise Radky Procházkové bude nabízená cena o desítky procent nižší v porovnání se skutečnou hodnotou, za kterou mohou majitelé své cenné papíry bez problémů prodat.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Procházková: Varování KPCP

Rusko chce ve druhém čtvrtletí zvýšit vývoz ropy prostřednictvím ropovodů a přístavů o 100.000 barelů na zhruba 2,7 milionu barelů denně. Vývoz ropy vzroste i prostřednictvím ropovodu Družba, z něhož proudí ropa i do naší republiky.

O zdravém vývoji americké ekonomiky, přestože v současné době zažívá celou řadu šoků souvisejících s válkou v Iráku, ujišťoval ministr financí John Snow. Zopakoval Bushův plán prosadit rozsáhlé snížení daní, kterému tolik oponují demokraté. Ministr se zmínil také o pomoci aerolinkám, které válka v Iráku výrazně poškozuje. Letecké společnosti už oznámily, že pokud se válka protáhne, některé z nich vyhlásí bankrot a celé odvětví bude muset propustit až 70.000 lidí.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme