Ekonomické informace 26. 3. 2004

Několik desítek tisíc držitelů fondů AKRO, dřívějších CS fondů, se po řadě let může těšit z překvapivého výdělku. Akcie na pražské burze se posunuly na hodnoty z půlky května před deseti lety. Po téměř třech měsících bez výplat by zaměstnanci rokycanského Favoritu měli na konci měsíce dostat mzdu za leden. Zvýšit hranici pro povinné bezhotovostní platby až na milion korun požaduje Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Několik desítek tisíc držitelů fondů AKRO, dřívějších CS fondů, se po řadě let může těšit z překvapivého výdělku. Ceny jejich podílů ve fondech se ze dne na den výrazně zvýší . Akru se totiž podařilo prodat miliardové pohledávky za Plzeňskou bankou v konkurzu za zhruba 650 milionů Kč, a to se podle ředitele Akro Víta Vařeky velmi příznivě projeví na majetku těchto fondů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Vařeka o prodeji pohledávek

Akcie na pražské burze se posunuly na hodnoty z půlky května před deseti lety. Hlavní index PX 50 se vyhoupl na 817,5 bodu. Všechny přední tuzemské společnosti posílily, zatímco hlavní růstový tahoun předchozích dnů rakouská Erste Bank změnil směr a ztrácel. Nejvíce vydělaly Komerční banka a České radiokomunikace.

Po téměř třech měsících bez výplat by zaměstnanci rokycanského Favoritu měli na konci měsíce dostat mzdu za leden. Firmu od začátku března opouští stovka kol denně a to by mělo díky trvalým zakázkám vydržet až do konce května. Ředitel rokycanského závodu společnosti Bike Technology and Public Relations Praha Jan Lenický věří, že další měsíce už firma bude své pracovníky platit v řádných termínech. Poté, co podnik vyráběl pod různými značkami, je nyní opět zájem téměř výhradně o kola s nejstarší českou značkou Favorit.

Zvýšit hranici pro povinné bezhotovostní platby až na milion korun požaduje Senát. Vrátil proto zákon o omezení plateb v hotovosti Poslanecké sněmovně. Podle Davida Marka ze společnosti Patria Online má zavedení limitu v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti smysl, s posunutím hranice na 1 milion ale nesouhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o hranici

Strukturální fondy Evropské unie poskytnou do roku 2006 na podporu rozvoje českého průmyslu asi 8 a půl miliardy korun. Prostředky budou podnikatelé získávat prostřednictvím Operačního programu průmyslu a podnikání ministerstva průmyslu a obchodu. O peníze bude moci požádat každý podnikatel bez ohledu na velikost firmy, podmínkou Evropské unie je podle mluvčího ministerstva Iva Mravinace pouze to, že Česká republika se musí na financování této podpory podílet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Mravinac o podpoře

Světové ceny ropy se začaly prudce snižovat a obrátily tak trend z minulých měsíců. Cenám pomohly dolů spekulace, že kartel OPEC nebude snižovat objem těžby ropy tak, jak původně ohlásil. Pro pokles ceny ropy nyní hovoří i fakt, že na jaře většinou poptávka po ní klesá a začíná se zvedat až v letních měsících, kdy začíná motoristická sezona.

Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch/Shell podepsal s libyjskou státní ropnou společností dohodu o rozvoji ložiska zemního plynu v Libyii. Stalo se tak v rámci historické návštěvy britského premiéra Tonyho Blaira v této severoafrické zemi, která ukončila téměř dvě desetiletí diplomatické izolace Libye.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme