Ekonomické informace 26. 3. 2007

Evropská komise dnes rozhodne o emisních povolenkách na léta 2008 až 2012. Zemědělci se chystají na hranicích s Rakouskem protestovat proti dovozu masa. Obchodní řetězce Billa a Julius Meinl zaplatí za kartelovou dohodu z let 2001 až 2003 pokutu přes 43 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Kolik dostaneme emisních povolenek na léta 2008 až 2012, o tom dnes rozhodne Evropská komise. Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka dosáhneme na povolenky pro přibližně 85 milionů tun oxidu uhličitého, tedy o 15 procent méně než v prvním období . Bursík to řekl České televizi. V Bruselu se rozhodne také o povolenkách pro Polsko, a to by měly čekat ještě větší škrty.

Další kolo vyjednávání o budoucí podobě mezd čeká Škodu auto. Opět se sejdou odboráři s vedením podniku a pokusí se prosadit sedmnáctiprocentní růst mezd v příštím roce. Argumentují vynikajícími výsledky firmy - loni zvýšila automobilka čistý zisk o 40 procent na rekordních 11 miliard korun.

Podle vedení Škody není 17 procent reálných a navrhují zhruba šestiprocentní růst tarifních mezd. V březnu přitom končí současná mzdová dohoda a pokud se obě strany nedohodnou, odboráři hrozí stávkou.

Obchodní řetězce Billa a Julius Meinl zaplatí za kartelovou dohodu z let 2001 až 2003 pokutu přes 43 milionů korun. Nakonec je to ale méně, než měly platit původně. Za to, že si vzájemně vyměňovaly informace o cenách a bonusech od dodavatelů, porovnávali je a pak požadovali stejné podmínky, jim udělil antimonopolní úřad pokutu 51 milionů. Tu ale podle šéfa úřadu Martina Peciny musel úřad o 15 procent snížit. Přiměl ho k tomu brněnský krajský soud.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Pokuta pro obchodní řetězce

Julius Meinl už prodejny na českém trhu nemá; odešel v roce 2005, kancelář si ale firma v Česku ponechala.

Protesty zažije dopoledne hraniční přechod Dolní Dvořiště. Výjimečně přitom nejde o Temelín, ale o maso. Chovatelé prasat se bojí, že je narůstající dovoz masa vytlačí z trhu a v čele s Agrární komorou připravili hodinový protest, říká šéf komory Jan Veleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Protest chovatelů

Zemědělcům se také nelíbí, že řetězec Interspar začal nakupovat maso od rakouských zpracovatelů. Jak ale upozornil jednatel společnosti Martin Hruška, dodavatelé v cizině často nabízejí lepší služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hruška: Služby zahraničních zpracovatelů

Porsche chce zvýšit podíl v německém Volkswagenu na 31 procent ze současných 27,3. Majoritu ve firmě zatím získat nechce a na otázky, jestli časem chtít bude, vedení odmítá odpovídat. Proč tedy navyšování podílu? Porsche se obává, že Evropská unie donutí Německo zrušit zákon, který zatím blokuje zahraniční převzetí Volkswagenu. Už teď je Porsche největším akcionářem Volkswagenu, druhá je s podílem lehce přes 20 procent spolková země Dolní Sasko.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme