Ekonomické informace 26. 4. 2001

Ekonomické informace se vracejí k výběrovému řízení na poradenskou firmu pro privatizaci elektroenergetiky a plynárenství. Všímají si také faktu, že Evropská banka pro obnovu a rozvoj vstoupí do společnosti TIW Czech, která je hlavním akcionářem společnosti Český mobil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konsorcia Salomon Brothers a Citibank a Deloitte and Touche a N. M. Rothschild zatím zůstávají vítězi výběrového řízení na poradenskou firmu pro privatizaci elektroenergetiky a plynárenství. Vládě nezbylo než vzít na vědomí právní rozbor ministerstva financí, z kterého jednoznačně vyplývá, že tendr není možné zrušit tak, jak si to kabinet před čtrnácti dny představoval. Podle mluvčího ministerstva Libora Vacka jedinou institucí, která může anulovat výběrové řízení, je Úřad pro hospodářskou soutěž.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj získá majetkový podíl ve společnosti TIW Czech, která je hlavním akcionářem společnosti Český mobil, provozující síť mobilních telefonů Oskar. Investicí ve výši 25 miliónů dolarů získá ve společnosti šestiprocentní podíl. Tiskový mluvčí společnosti Český mobil Igor Přerovský se domnívá, že vstup Evropské banky pro obnovu a rozvoj povede k rozvoji nových služeb.

Přeměna investičních fondů z kupónové privatizace na otevřené podílové fondy může pokračovat. Vrchní soud v Praze totiž zamítl žalobu Jana Vokrouhleckého na Rentiérský investiční fond první investiční. Vokrouhlecký, který stejnou žalobou napadl 14 investičních fondů, tvrdil, že zákon dostatečně neošetřuje případné vymáhání nevypořádaných závazků fondu od podílníků. Zástupci fondu tuto obavu odmítali a poukazovali na skutečnost, že Vokrouhlecký se stal akcionářem fondů až po valných hromadách, které o otvírání fondů rozhodly. Unie investičních společností rozhodnutí soudu ústy své mluvčí Šárky Koudelkové vítá.

Španělsko nechce ztratit část subvencí od Evropské unie. O tom, že se asi bude muset uskrovnit a dostane méně peněz ze strukturálních fondů na pomoc chudým regionům, se začalo mluvit v souvislosti s rozšířením evropského společenství. Jak uvádí bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich, Španělsko zatím ze společných fondů dostává až 5 miliard eur ročně. Přijetí chudších zemí by ho však mohlo podle nových pravidel připravit až o 70 procent této částky.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme