Ekonomické informace 26. 4. 2004

Ceny benzinu a nafty jsou v současnosti vůbec nejvyšší za poslední čtyři měsíce. Tři dceřinné společnosti skupiny Škoda Holding mají nového vlastníka. Německo-americký koncern Daimler Chrysler opustí automobilku Mitsubishi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Za poslední čtyři měsíce jsou ceny benzinu a nafty v současnosti vůbec nejvyšší. Příčinou je hlavně zdražování ropy a ropných produktů a v poslední době i oslabování koruny. Litr benzinu teď stojí v průměru 26 korun, to je v porovnání se začátkem roku o dvě koruny víc.

Dokonce o tři koruny podražila od ledna nafta na současných 24,40 za litr. Zvyšování cen by podle analytiků mělo ještě několik dní pokračovat až do začátku května, kdy se o tři procenta sníží základní sazba daně z přidané hodnoty a pohonné hmoty by proto mohly zlevnit.

Privatizační komise, která má na starosti prodej státního podílu v holdingu Unipetrol, bude mít na dnešním zasedání asi jednoduchou práci. Má vypracovat vládě doporučení na vítěznou nabídku z výběrového řízení. O privatizaci ale závazně projevila zájem jen polská společnost PKN Orlen. Za 63 procent akcií státu plus pohledávky nabízí mírně přes 13 miliard korun. Další dva uchazeči - britsko-nizozemský koncern Royal Dutch/Shell a maďarský MOL - na poslední chvíli couvli.

Kvůli probíhajícímu finále privatizace se dnes zřejmě nebude obchodovat s akciemi Unipetrolu a Spolany na burze a ani v mimoburzovním RM-systému, jak potvrdil jeho mluvčí Jiří Vodička.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vodička: Privatizace Unipetrolu

Tři dceřinné společnosti skupiny Škoda Holding mají nového vlastníka. Ruská průmyslová skupina OMZ-Power Machines koupila firmy Škoda Jaderné Strojírenství, Škoda Hutě a Škoda Kovárny, tedy společnosti s ročními tržbami kolem pěti miliard korun, které zaměstnávají téměř dvě tisícovky pracovníků. Podle mluvčího holdingu Karla Samce je prodej těchto firem součástí firemní strategie. Vedení holdingu se totiž už dříve rozhodlo zúžit svůj záběr na dva základní obory: dopravní strojírenství a klasickou energetiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Samec: Prodej firem Škoda Holding

K dvoustranným schůzkám s experty využil ministr financí Bohuslav Sobotka víkendoveho zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu. Světová banka nám podle něj bude radit ve dvou oblastech, které ministr považuje v současnosti za nejdůležitější.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Zasedání Světové banky

Německo-americký koncern Daimler Chrysler opustí automobilku Mitsubishi, ve které mu patřilo 37 procent. V zájmu vlastní záchrany představenstvo rozhodlo nejen o tom, že se nebude podílet na plánovaném navyšování kapitálu, ale zcela se z firmy stáhne. To se, jak dodává náš zpravodaj v Německu David Šťáhlavský, okamžitě projevilo na frankfurtské burze, která tento krok koncernu patřičně ocenila.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Odchod Daimleru z Mitsubishi

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme