Ekonomické informace 26. 5. 2004

Stavbu části dálnice D8 z Trmic na státní hranice s Německem chce stát financovat z úvěru od Evropské investiční banky. Návrh zákona, který umožní přibližně 12miliardovou půjčku, dnes projedná vláda. Jak dodává mluvčí ministerstva financí Marek Zeman - správní rada Evropské investiční banky už úvěr schválila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice

Stavba dálnice | Foto: Česká televize
Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Evropská investiční banka

Do konce června by měl kabinet obdržet k projednání návrh dalšího postupu privatizace hutní společnosti Vítkovice Steel. Podle mluvčí Fondu národního majetku Petry Krainové je nejpravděpodobnější variantou výběr nového majitele ocelářské firmy ve veřejném výběrové řízení. Vítkovickou huť se zhruba 1600 zaměstnanci ovládla předloni firma Osinek, která je dceřinou společností FNM.

Více než polovina z 250 zaměstnanců letecké továrny Moravan Aeroplanes v Otrokovicích je do konce týdne na nucené dovolené. Domů je včera poslalo vedení podniku s tím, že pro ně nemá práci. Za dovolenou jim chce vyplatit plnou mzdu. Moravan ale většině zaměstnanců dluží výplaty už od začátku roku. Jen za letošní leden je to zhruba 700 000 korun. U krajského soudu v Brně navíc leží několik návrhů na prohlášení konkurzu na firmu. Moravan-Aeroplanes patří do stejné skupiny jako Letecké závody Kunovice, na které už konkurz vyhlášen byl.

To jak se v dubnu dařilo českým exportérům se dozvíme od Českého statistického úřadu - zveřejní totiž výsledky zahraničního obchodu České republiky za 4.měsíc. Ekonom ČSOB Marek Fér předpokládá, že na tom budou domácí vývozci o něco lepší než v březnu. Deficit by se podle něho měl snížit na 3 až 4 miliard korun. Na dubnových výsledcích se ale odrazí nejistota způsobená vstupem České republiky do Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fér: Vývoz

Německá ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku o 4 desetiny. Oznámil to Spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z poloviny května. Současně se v květnu mírně zhoršilo podnikatelské klima v zemi. Index podnikatelské nálady institutu Ifo totiž mírně klesl. Jak dodává analytik Volksbank CZ Vladimír Pikora, pokud by došlo k zastavení světového růstu, výrazně by se to projevilo mimo jiné na německé ekonomice.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Vliv na ekonomiku

Německý Index hospodářského klimatu stlačily mírně dolů dvě skutečnosti - extrémní růst cen ropy na světových trzích a jak dodává náš berlínský zporavodaj David Šťáhlavský, také zveřejněné údaje o meziročním růstu inflace.

Ta je podle aktuálních údajů Spolkového statistického úřadu nejvyšší za poslední dva roky, dosahuje 2,1 %, celoevropsky je to ještě o desetinu více. Naposledy k tak velkému nárůstu došlo po zavedení Eura, počátkem roku 2002. Odborníci varují, že vysoké ceny ropy na světových trzích, se vzhledem k bouřlivému růstu HDP v Indii a Číně, dlouhodobě udrží a mohou se vyšplhat z nynějších 41,7 USD za barel až na 50!

Akcie amerických tabákových firem poslalo dolů rozhodnutí soudu. Podle něho musí společnosti zaplatit pokutu za to, že několik let neříkaly veřejnosti úplnou pravdu o škodlivosti kouření. Tituly tak ztratily zhruba 7 až 9 procent. Vláda navíc tabákové firmy obviňuje z toho, že se v rámci svých reklamních kampaní zaměřily i na děti a pak to popřely. Chce po nich pokutu 280 miliard dolarů, kolik ale tabákové společnosti skutečně zaplatí rozhodne až další soudní řízení.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme