Ekonomické informace 26. 5. 2006

Hranický závod LG.Philips Displays nabírá dech. Výroba i tržby brněnského Zetoru jdou nahoru. Do konce roku chce podnik prodat asi o tisíc traktorů více než loni a dosáhnout tržeb přes 4 miliardy korun. Chemická společnost Agrofert Holding koupila v Číně výrobnu titanové běloby. Plynárenská firma RWE Transgas nesouhlasí s rozhodnutím Energetického regulačního úřadu, který jí chce udělit pokutu za přemrštěné ceny a hodlá se odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

traktor

traktor | Foto: Jan Rosenauer

Hranický závod LG.Philips Displays nabírá dech. Firmě se podařilo zvýšit produkci, přestože se začátkem roku kvůli krachu mateřské společnosti dostala do vážných finančních problémů a na čtyři dny musela zastavit výrobu. Management společnosti nyní hledá ve spolupráci s poradenskou firmou a agenturou CzechInvest strategického investora. Hranický závod zaměstnává přes 1200 lidí.

Výroba i tržby brněnského Zetoru jdou nahoru. Do konce roku chce podnik prodat asi o tisíc traktorů více než loni a dosáhnout tržeb přes 4 miliardy korun. Jak upřesňuje finanční ředitel Pavol Hlubočan, jen za letošní první čtvrtletí Zetor vyrobil o téměř třetinu strojů více než ve stejném období loňského roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hlubočan: Výroba v Zetoru

Chemická společnost Agrofert Holding koupila v Číně výrobnu titanové běloby. Výši investice nesdělila. Tato surovina se používá v průmyslu nátěrových a plastických hmot. Výrobna s nynější roční kapacitou 15 tisíc tun bude do provozu znovu uvedena v srpnu. Podle místopředsedy představenstva Agrofert Holding Romana Karlubíka umožní závod v Číně především snížit výrobní náklady.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Karlubík: Agrofert v Číně

Plynárenská firma RWE Transgas nesouhlasí s rozhodnutím Energetického regulačního úřadu, který jí chce udělit pokutu za přemrštěné ceny a hodlá se odvolat. Úřad firmě vyměřil pokutu v řádu desítek milionů za to, že prodávala velkým podnikům údajně předražený plyn. Firma je ale přesvědčena, že ceny nestanovila špatně. Podle mluvčího společnosti Martina Chalupského je problém v tom, že velké podniky nebyly připraveny na liberalizaci trhu se zemním plynem a předpokládaly že jeho cena bude klesat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Chalupský: Velké podniky nebyly připraveny na liberalizaci trhu

Americká ekonomika rostla v prvním letošním čtvrtletí nejrychlejším tempem za posledního dva a půl roku. Hrubý domácí produkt se podle revidovaných údajů zvýšil v celoročním přepočtu o více než 5 procent a rostl tak více než třikrát rychleji než na konci loňského roku. Výsledky oznámilo ministerstvo obchodu USA.

Jaroslav Skalický, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme