Ekonomické informace 26. 6. 2002

Naše měna zdolala další rekordy. Za posílením až na 30 korun 62 haléře za dolar stojí celosvětový pokles americké měny. O příčinách prudkého růstu vůči euru se ale odborníci přou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Podle jedněch koruny ve velkém dokoupila Erste Bank na financování odkupu akcií v České spořitelně, podle jiných jde o příliv privatizačních peněz nebo o velké převedení deviz do korun ze strany izraelské firmy, stavící dálnici na severní Moravě.

Ve hře může být i velký nákup korun určených pro privatizaci v České republice. V každém případě dealer Komerční banky Jan Urich předpovídá, že včerejší úroveň 29 korun 77 haléřů za euro může naše měna v příštích dnech ještě překonat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Urich: Vývoj koruny

Ministerstvo průmyslu chce už zase prodloužit těžbu uranu. Tentokrát o dva roky déle než původně vláda předpokládala. Kabinet dnes proto dostane na stůl návrh, aby se termín likvidace uranového dolu v Dolní Rožínce přeložil z ledna 2004 až na začátek roku 2006. Ministerstvo argumentuje tím, že se dotěží celé ložisko a zároveň že uchrání také 650 pracovních míst pro horníky. Podle Jana Brandejse z tiskového odboru ministerstva je pokračování těžby i cenově výhodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Brandejs: Těžba uranu

Česká republika a Slovensko od 1. července letošního roku zruší vzájemný zákaz dovozu hovězího masa. Slovensko navíc zrušilo zpřísněné podmínky importu vepřového a drůbežího masa a výrobků z něj, které se týkaly používání růstových stimulátorů.

Česká pošta získá zářijovým zdražením služeb do konce letošního roku zhruba 300 miliónů korun. Částku využije na financování dlouhodobě plánovaných investičních akcií. Jen připomenu, že ministerstvo financí povolilo České poště zdražit vnitrostátní služby v průměru o šest procent.

Mlékárny získají od státu ve třetím čtvrtletí vyšší subvence na vývoz mléčných výrobků než v předchozím období. Prezídium Státního zemědělského intervenčního fondu schválilo například zálohovou subvenci 40.600 korun na tunu másla. Dříve přitom vyplácelo 38 tisíc za tunu.

České firmy mohou do 1. července požádat v Polsku o vrácení daně z přidané hodnoty. Musí ale splnit podmínku, že v Polsku nejsou přihlášeny jako plátci této daně. Mluvčí vládní agentury Czechtrade Jan Mach vysvětluje, že pokud český podnik v loňském roce nakupoval v Polsku, může dostat odpovídající část z ceny zpátky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Mach: Polsko a DPH

Americké akciové trhy začaly včera mírně posilovat. A dá se očekávat, že i dolar by se mohl odrazit ode dna. Zatím je ale zámořská měna stále slabá v kolenou.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme