Ekonomické informace 26. 6. 2006

Ministerstvo informatiky vyhlásí konkurz na operátora pro komunikaci mezi státními úřady. Ekonomové chválí reformu veřejných financí, která je obsažená v koaliční smlouvě. Výroba vína v Česku roste. Lidé přicházejí na chuť nakupování zájezdů přes internet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo informatiky dnes uzavře výběrové řízení, ve kterém hledá operátory, kteří od roku 2008 zajistí datové přenosy mezi jednotlivými státními úřady a připojí veřejné knihovny a úřady k internetu. Podle mluvčí ministerstva Kláry Volné jde o čtyři zakázky v hodnotě jedné a půl miliardy korun. Ministerstvo si od nich slibuje především snížení cen, které musí úřady za telekomunikační služby platit.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Výběrové řízení

Reforma veřejných financí, se kterou počítá připravená koaliční smlouva, by naší zemi mohla pomoci k dalšímu hospodářskému rozvoji, říkají ekonomové. Přesto ale kritizují malý důraz na snižování schodků veřejných financí - úsporná opatření nově vznikající vlády považují za nedostatečná. Velmi pozitivně ale hodnotí naopak navrhované zjednodušení daňového systému. To by podle některých analytiků mohlo posílit i náš kapitálový trh. Pokud by totiž klesla daň z příjmů právnických osob, zvýšila by se hodnota akcií na pražské burze. Vyplývá to z analýzy společnosti Atlantik finanční trhy. Podle ní by ze snížení daní nejvíce těžily akcie Zentivy, které by si mohly polepšit dokonce o desítky procent, pozitivní dopad by ale nižší daně z příjmů měly mít i na ostatní akcie, tvrdí studie, což by na český trh mohlo přilákat více zahraničních investorů.

Podnikatelé ale nespekulují pouze o daňových otázkách. Čekají také na to, jak dopadne boj o registrační pokladny a zatím si je proto příliš nepořizují. Úřadům zatím registrační pokladny přihlásila jen zhruba tisícovka podnikatelů, kteří registrační pokladnu musí mít od začátku příštího roku, a to i přes lákadlo významných daňových úlev. Ty měly do konce června k nákupu registračních pokladen motivovat mnohem více podnikatelů. Firmy ale sázejí na slib ODS, která prohlásila, že tuto povinnost zruší.

Výroba vína u nás roste a podle vinařů by se měla zvýšit na 700 až 800 tisíc hektolitrů vína za rok. V současnosti produkujeme kolem 550 tisíc hektolitrů ročně, ale díky intenzivnímu vysazování vinic před naším vstupem do Evropské Unie u nás bude vína přibývat. Pokud se tedy naši vinaři nedostanou do existenčních problémů kvůli levným dovozům vína ze zahraničí, připomíná tajemník svazu vinařů Martin Půček.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Půček: Víno

Češi si stále častěji kupují zájezdy přes internet. Loni se tímto způsobem podle odhadů odborníků prodaly zájezdy za miliardu a 400 milionů korun, to znamená o 90 procent víc než v předchozím roce. O dalších 50 procent by se potom měl internetový prodej dovolených zvýšit letos. Lidé totiž budou rádi využívat toho, že zájezdy na internetu bývají levnější, připomíná analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Zájezdy přes internet

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme