Ekonomické informace 26. 7. 2001

Smlouvy o prodeji IPB Československé obchodní bance budou odtajněny možná již příští týden. Rozhodla o tom vláda, konkrétní postup je věcí Ministerstva financí. Privatizací Českých radiokomunikací se bude vláda zabývat až v srpnu. Mezinárodní měnový fond předpokládá nižší ekonomický růst, než se dosud předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smlouvy o prodeji IPB Československé obchodní bance budou odtajněny možná již příští týden. Rozhodla o tom vláda, konkrétní postup je věcí Ministerstva financí. Podle restrukturalizačního plánu by stát měl prostřednictvím Konsolidační banky převzít od ČSOB tzv. černá aktiva v hodnotě 46 miliard korun.

Ve zvláštním režimu má dočasně zůstat ČSOB dalších 127 miliard korun tzv. šedých aktiv. Banka je bude spravovat a do června příštího roku je po dohodě se státem přeřadí do skupiny černých aktiv, nebo si je jako bezproblémová ponechá. Součástí smluv je i tzv. smlouva o refinancování, podle které by měla Konsolidační banka na převzetí těchto aktiv získat úvěr od ČSOB. Mělo by se jednat o výhodně úročenou půjčku se splatností pěti let a s možností vyčerpat až 100 miliard korun. Půjčku bude spravovat Konsolidační banka. Její mluvčí Jiří Pekárek podotkl, že věc je teprve v jednání.

Privatizací Českých radiokomunikací se bude vláda zabývat až v srpnu. Podle mluvčího Ministerstva financí Libora Vacka mimo jiné i proto, že řídicí výbor nedal jednoznačné doporučení k prodeji konsorciu Deutsche Bank Tele Denmark. Nejistota kolem prodeje radiokomunikací srazila jejich akcie na burze o více než 6 procent. Propadly i akcie Českého telekomu.

Mezinárodní měnový fond předpokládá nižší ekonomický růst, než se dosud předpokládalo. Letos by se hrubý domácí produkt měl zvýšit o tři až 3,5 procenta. Za problematický považuje fond vývoj rozpočtu. Celkový deficit veřejných financí odhaduje Mezinárodní měnový fond na 11 a půl procenta hrubého domácího produktu. S kritickým hodnocením fondu se ztotožňuje i ekonom Petr Zahradník.

Nově dosazené vedení Nové huti se neobává, že by firma nezískala další peníze od bank na profinancování výroby. Komerční banka přitom nejpozději do 4.srpna požaduje zaplatit asi 1 miliardu korun. Podle ředitele pro ekonomiku a financování Lubomíra Pokorného však Nová huť zatím nemá nedostatek provozního kapitálu a je schopná splácet úroky z úvěrů i dlužné částky.

Akciová společnost Heizel zvýšila svůj kapitálový podíl v celulózce Biocel Paskov na téměř 96,5 procenta, když v prodloužené době veřejného odkupu získala dalších 12 tisíc akcií Biocelu.

Organizace zemí vyvážejících ropu sníží od 1. září produkci této suroviny o milión barelů za den. Podle prezidenta OPEC Šakíba Chalíla může cenový kartel kdykoli učinit jakékoli změny, jestliže si to trh vyžádá. Světové ceny ropy po tomto ohlášení rostly a cena klíčového termínového kontraktu na ropu Brent s dodáním v září stoupla na 25,34 USD za barel.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme