Ekonomické informace 26. 7. 2002

Po zásahu České národní banky, která včera snížila základní úrokové sazby, by mohly zlevnit například hypoteční úvěry. Dramatický propad v hospodaření zaznamenaly v prvním pololetní některé dceřinné společnosti Unipetrolu. České pojišťovně naopak ve stejném období rostl zisk. Na sedm miliónů korun přijdou Jihomoravskou energetiku opravy po nedávných povodních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

O tři čtvrtě procentního bodu snížila Česká národní banka základní úrokové sazby. Repo sazba se tak dokonce dostala pod úroveň zemí EU. Masivní snížení úroké míry nebude mít vliv pouze na obchodování s korunou. Zlevnit by mohly například hypoteční úvěry, které poskytují tuzemské bankovní domy. Potvrdil to i Jan Sadil, člen představenstva Českomoravské hypoteční banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sadil: Vliv úrokových sazeb na hypotéky

Překvapivě výrazné snížení úrokových sazeb zahýbalo také s kursem naší měny. Ta oslabila až k 30 korunám a 60 haléřům za euro, po té lehce korigovala své ztráty a včerejší obchodování končila na hladině 30,53 za euro. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nicméně opět varoval, že centrální banka je připravena zasáhnout proti stále silnému kursu koruny.

Ve výrazných ztrátách se ocitly zejména Česká rafinérská a Chemopetrol. Přitom obě firmy byly loni za toto období ve výrazném zisku, Rafinérská tehdy vydělala přes miliardu korun a Chemopetrol miliardy půl. Příčiny přibližně 750 milionové ztráty České rafinérské vězí především ve velmi nízkých mezinárodních rafinérských maržích za v prvním čtvrtletí, tedy v rozdílu mezi cenami ropných produktů a náklady na jejich pořízení. Co bylo příčinou 82milionové ztráty Chemopetrolu, to sdělil mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zimund: Příčiny ztráty Chemopetrolu

Naopak pojišťovnictví u nás zažívá zlaté časy. České pojišťovně, ústavu s téměř 40procentním podílem na pojistném trhu, se v prvním pololetí letošního roku zvýšil čistý zisk na jednu miliardu a 120 miliónů korun. Ve stejném období loni vykázala Česká pojišťovna zisk po zdanění přibližně 907 miliónů korun. Podle mluvčí firmy Richarda Kapsy není tento výsledek žádným překvapením. a odpovídá trendu posledních let.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Kapsa: Růst zisku České pojišťovny

Dařilo se také Živnostenské bance. Ta během pololetí vykázala čistý zisk 90 miliónů korun. Ve srovnání s prvním pololetím loňského roku to představuje nárůst o 50 procent.

Zhruba sedm miliónů korun musí Jihomoravská energetika dát na opravy distribuční sítě po povodních a přívalových deštích na jižní Moravě. Jak uvedl ředitel finanční sekce společnosti Jiří Růžička, škody na technice energetiky jsou ale naštěstí relativně nízké.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Růžička: Škody po povodních

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme