Ekonomické informace 26. 7. 2004

Dnes je poslední den k podání měsíčního i čtvrtletního přiznání daně z přidané hodnoty. Podnikatelé to nebudou mít jednoduché. Už delší dobu totiž upozorňují na chyby v zákoně. A protestují proti přístupu ministerstva financí při nápravě nedostatků, kterými zákon o dani z přidané hodnoty oplývá. Schvalování novely v parlamentu i v Senátu bylo dost překotné, takže nepřekvapí, že výklad normy je v praxi dosti nejednoznačný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Hospodářská komora se proto už v dubnu dohodla s ministerstvem financí na generálním pardonu pro případné metodické chyby při odvádění daně. A to do doby, než bude jasné, jak se vlastně má daň přesně platit. Ministerstvo financí ale v rozporu s původními přísliby šéfa resortu Bohuslava Sobotky vyzvalo finanční úřady k toleranci jen ústně. Podnikatelé požadují písemný pokyn - jak tlumočí mluvčí hospodářské komory Viktorie Plívová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viktorie Plívová o DPH

Kontrola odvedené daně může přijít až s tříletým zpožděním. DPH u nás platí měsíčně 93 tisíce plátců. Ministerstvo financí se ale podle vyjádření tiskového odboru nechystá vydat písemný pokyn pro finanční úřady.

O více než miliardu korun se dnes utkají dodavatelé nákladních vozů pro České dráhy. Právě na tolik by mělo přijít 400 vozů, které dráhy chtějí koupit. Dnes se otevírají obálky s nabídkami. Ve výběrové komisi, jmenované vládou, zasednou experti z pěti ministerstev a železniční specialisté. O jaké vagony jde, vysvětlil mluvčí drah Petr Štáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Štáhlavský o nových vagónech

Ruská ropná společnost Jukos podnikne právní kroky proti jakékoliv firmě, která se rozhodne koupit její hlavní divizi Juganskněftěgaz za příliš nízkou cenu. Tuto pohrůžku vedení uveřejnil The Sunday Telegraph. Ruské ministerstvo spravedlnosti minulý týden oznámilo, že chce Jukosu prodat hlavní těžební divizi, aby získalo peníze na zaplacení obřího daňového nedoplatku. Analytici oceňují tržní hodnotu Jugansku zhruba na 12 miliard dolarů hodnota jeho ropných zásob je kolem 30 miliard dolarů. Zástupci Jukosu ale mají informace, podle kterých chce vláda Jugansk prodat jen za necelé dvě miliardy dolarů.

Irská letecká společnost RyanAir oznámila, že do deseti let se bude létat zadarmo. V rozhovoru pro německý list Die Welt to řekl generální ředitel firmy Michael O´Leary. RyanAir patří k tak zvaným nízkonákladovým leteckým přepravcům. Ti stahují ceny stále níže. Jak mohou lety zdarma vypadat v praxi, popsal spolumajitel společnosti Travel Service Roman Vik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Vik o letech zdarma

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme