Ekonomické informace 26. 7. 2007

Podraží poplatky za zápis práv do katastru nemovitostí. Podraží i cesta Pendolinem.Hrozí nedostat kvalifikovaných pracovníků a materiálu ve stavebnictví. Siemens se zbavuje svoji divize VDO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zkouška klávesnice

zkouška klávesnice | Foto: Siemens

Poplatky za zápis práv do katastru nemovitostí vesměs výrazně podraží. Například u převodů rodinných domků se zahradou bude poplatek činit 1500 korun, tedy trojnásobně více než dosud. Změnu poplatků schválila na návrh ministra zemědělství Petra Gandaloviče vláda.

Za jízdu Pendolinem zaplatíme víc. České dráhy od 1. září zvýší cenu jízdenky v tomto vlaku v první třídě o 12 procent. Zároveň zavedou nový druh jízdného, který umožní cestujícím jízdu regionálními vlaky i Pendolinem na jednu jízdenku. Jak říká mluvčí drah Ondřej Kubala, společnost si nechala zpracovat průzkum spokojenosti zákazníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Kubala: Pendolino

Stavebnictví má před sebou zřejmě složité období. Podle celosvětového průzkumu společnosti KPMG poroste v příštích pěti letech výrazně poptávka po stavebních pracech. Bude ale narážet na nedostatek kvalifikovaných pracovníků a málo stavebního materiálu. To zřejmě zažíváme už teď. Stavebníci musí v současné době čekat na objednaný materiál i déle než měsíc. Zvýšená poptávka zvedá také ceny. Hlavně cihel, izolací a ocelových komponentů. Nejde zřejmě jen o sezónní výkyv. Nedostatek některých druhů stavebnin může souviset i s rozsáhlými rekonstrukcemi panelové výstavby. Chybí totiž zejména izolace, která se využívá na zateplení. Ta také v posledním roce nejvíce podražila, říká František Polák z Metrostavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Polák: Stavebnictví

Předevčírem jsme o tom mluvili, a už je to tady: Německý Siemens prodá svoji divizi VDO, která působí i v České republice. Přetahovanou o skupinu firem, vyrábějících automobilovou elektroniku, nakonec vyhrála německá společnost Continental. Rozhodla o tom dozorčí rada Siemensu, která divizi VDO prodá za 11 miliard a 400 miliónů eur. Celou transakci musí ještě schválit příslušné úřady dohlížející na hospodářskou soutěž, doplňuje berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek: Siemens

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme