Ekonomické informace 26. 8. 2005

České pivo je stále úspěšnější na zahraničních trzích. Všeobecná zdravotní pojišťovna dnes začíná doplácet léčebnám dlouhodobé péče a psychiatrickým a rehabilitačním zařízením nemocnic za péči v prvním pololetí letošního roku. Někteří zemědělci v Moravskoslezském kraji zkoušejí pěstovat místo obilí energetické plodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenice piva

sklenice piva | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

České pivo je stále úspěšnější na zahraničních trzích. V letošním roce export podle odhadů vzroste na rekordní úroveň tři miliony hektolitrů. Celková produkce piva by se díky tomu měla zvýšit zhruba na 19 milionů hektolitrů, což by byl nejvyšší objem od roku 1990. Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého to naznačují výsledky za první pololetí roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veselý: Produkce piva

Všeobecná zdravotní pojišťovna dnes začíná doplácet léčebnám dlouhodobé péče a psychiatrickým a rehabilitačním zařízením nemocnic za péči v prvním pololetí letošního roku. Doplatky by neměly přesáhnout 110 procent loňských příjmů, nemocnice ale chtějí až 113 procent podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Ke sporu se má vyjádřit Nejvyšší soud. Mluvčí VZP Jiří Suttner řekl, že doplatky by měly být vyplaceny jednorázově a nejpozději do konce tohoto měsíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Suttner: Doplatky

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's vylepšila úvěrová hodnocení Československé obchodní banky, České spořitelny a Komerční banky. Změny odrážejí rostoucí strategický význam pro zahraniční majitele a růst jejich příspěvků k ziskům mateřských bank. ČSOB vlastní belgická KBC, spořitelnu rakouská Erste Bank a Komerční banku má francouzská Société Générale.

Někteří zemědělci v Moravskoslezském kraji zkoušejí pěstovat místo obilí energetické plodiny. Jde konkrétně o šťovík uteuša, který při spalování a výrobě tepla nahrazuje klasická paliva. Farmáři na Vítkovsku a Osoblažsku letos vypěstují na 1 600 tun šťovíku. Biomasu od nich vykoupí a spotřebuje teplárenská společnost Dalkia, jak potvrzuje její mluvčí Milan Wagner.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Wagner: Šťovík

V Pekingu dnes pokračují jednání zástupců Evropské unie o revizi dva měsíce staré dohody o dovozních kvótách na čínský textil. Kvůli těmto limitům se na hranicích EU nahromadily miliony kusů čínského zboží, které se před vrcholnou nákupní sezonou nemohou dostat k evropským spotřebitelům.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme