Ekonomické informace 26. 9. 2002

Hovoříme o zvýšení důchodů od začátku nového roku a také o vývoji české měny. Další téma: Česká konsolidační agentura hodlá co nejvíce urychlit prodej akcií a závazků Škody Holding novému vlastníkovi. V neposlední řadě informujeme o tom, že Antimonopolní úřad povolil spojení dosud státního Unipetrolu s firmou Agrofert Holding.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

padesátikoruna

padesátikoruna | Foto: Jan Rosenauer

Důchody se od začátku příštího roku zvýší v průměru o 215 korun. Ministr práce a sociálních věcí požadoval vyšší přidání, ale vláda chce ušetřit na výdaje spojené s odstraňováním škod po povodních. Kompromisním řešením uspoří více než jednu miliardu korun. Důchodcům ale podle ministra Zdeňka Škromacha snížení životní úrovně nehrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Důchody

Po zvýšení důchodů v příštím roce budou reálné důchody už jen necelá tři procenta pod touto hranicí.

Česká měna před dnešní bankovní radou oslabila na 30,45 Kč za euro. Podle analytika Patria finance Davida Marka ale k zásahu České národní banky proti silné koruně nedojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: ČNB a koruna

Česká konsolidační agentura hodlá co nejvíce urychlit prodej akcií a závazků Škody Holding novému vlastníkovi. Celou transakci, jejíž nejzazší termín je konec letošního roku, připraví bez poradce. Rozhodla tak dozorčí rada agentury. Mezi zájemci o firmu jsou americká investiční společnost Appian Group, fond rizikového kapitálu Advent a koncern General Electric ze a česká investiční společnost Atlantik Finanční trhy.

O 37 miliard korun převyšují požadavky ministerstev možnosti státního rozpočtu navrženého na příští rok. Podle náměstka ministra financí pro rozpočet Eduarda Janoty největší sumy navíc chtějí ministerstva dopravy, školství a práce a sociálních věcí.

Antimonopolní úřad povolil spojení dosud státního Unipetrolu s firmou Agrofert Holding. Podle předsedy úřadu Josefa Bednáře tak padla jedna z posledních překážek pro transakci, kterou vláda schválila už loni v prosinci.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bednář: Agrofert

Agrofert Holding však částku přes 360 miliónů korun za Unipetrol dosud nezaplatil. Fond národního majetku dal společnosti lhůtu do konce září. Spekulace o možném zrušení privatizace Unipetrolu Agrofertem vyhnaly akcie firmy o 5 procent. Jejich růst přispěl k celkovému posílení hlavního indexu PX 50 o 1 procenta 8 desetin na 448 bodů.

V Ostravě dnes startuje třetí ročník Investičního fóra.Podle ředitele Sdružení pro obnovu severní Moravy a Slezska Víta Rupricha je jeho cílem přilákat do regionu zahraniční investory .

Česká ekonomika v příštím roce poroste o 3,2 procenta. Takový je výhled Mezinárodního měnového fondu, zveřejněný před výročním zasedáním ve Washingtonu. Celosvětově fond odhaduje růst světového hospodářství v příštím roce na 3,7 procenta místo původně očekávaných čtyř procent. Velkým zklamáním je pro fond výkon ekonomiky eurozóny a zejména Německa.

V Evropské unii vládne napětí kvůli rozpočtové disciplíně. Evropská komise odložila povinnost mít vyrovnaný státní rozpočet pro 12 zemí Eurozóny o 2 roky. To se ale nelíbí malým zemím. Podrobnosti přidává bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Rozpočty zemí EU

Evropská komise uložila k ledu myšlenku potrestat USA za zvýšená cla na dovoz oceli sankcemi na americké zboží v hodnotě 300 miliónů dolarů. Komise místo toho doporučila prosazovat další výjimky ze zvýšených cel pro evropské výrobce.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme