Ekonomické informace 27. 1. 2005

Bankovní rada České národní banky se dnes naposledy sejde ve starém složení. Čtyřem členům včetně guvernéra Zdeňka Tůmy vyprší mandát 12. února.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška bankovní rada zatím sazby nezmění, spíš naopak naznačí, že zůstanou ještě několik měsíců stabilní.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Bankovní rada

Ekonomové však očekávají, že bankovní rada bude slovně intervenovat proti silné koruně. Ta nakrátko prorazila psychologickou hranici 30 korun za euro. Kruna je tak nejsilnější za dva a půl roku.

Komise pro cenné papíry varuje drobné akcionáře před výkupy akcií, které se dnes mají uskutečnit v Krupce na Teplicku, v Ústí nad Labem a v Děčíně a 4. února na Plzeňsku a v Rokycanech. Jak zdůrazňuje Jana Konopásková z tiskového oddělení Komise pro cenné papíry, nabízené odkupy jsou velmi nevýhodné a lidé by proto na tyto nabídky neměli reagovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Konopásková: Odkupy

Klienti bývalého obchodíka s cennými papíry, společnosti KTP Quantum, dostanou zpátky alespoň část svých peněz. Správní rada Garančního fondu obchodníků s cennými papíry totiž rozhodla o výplatách záloha a uvolnila na ně 330 miliónů korun. Kdy by se věřitelé mohli peněz dočkat, o tom už člen správní rady Garančního fondu Radek Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Urban: Garanční fond

Společnost Siemens zahájí na jaře v Mohelnici na Šumpersku provoz nového závodu. Informuje mluvčí firmy Petr Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sedláček: Siemens v Mohelnici

Žatecký pivovar dobývá zahraniční trhy. Po Velké Británii, Německu a Rusku vyvezl první dodávku piva do Austrálie. Podnik se dohodl také na zakázce pro odběratele ze skandinávských zemí.

Německý koncern Volkswagen chce od roku 2007 montovat automobily značek VW a Škoda v Angole. Závod s roční kapacitou 10.000 vozů má oživit průmysl v zemi, ničené dlouhou občanskou válkou. Mladoboleslavská škodovka nechce zatím zveřejňovat konkrétní údaje, podle svého mluvčího Evžena Krauskopfa však africký kontinent patří mezi perspektivní teritoria pro montáž aut.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme