Ekonomické informace 27. 1. 2006

Česko by mohlo čerpat mnohem více peněz z unijních fondů. Dozorčí rada České konsolidační agentury přerušila jednání ohledně Setuzy. Česká republika je čtvrtá na světě v péči o životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrárna

elektrárna | Foto: Univerzita Bratislava

Česko by mohlo z fondů Evropské unie čerpat mnohem víc peněz. Z financí, které máme k dispozici do konce letošního roku, jsme zatím využili pouze necelých 20 procent. S čerpáním financí z evropských fondů tak zaostáváme i za ostatními středoevropskými zeměmi. Proč má Česká republika v čerpání unijních peněz takové nedostatky vysvětluje rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Hindls: Nedostatky

Dozorčí rada České konsolidační agentury včera opět přerušila jednání o převodu více než čtyřmiliardové státní pohledávky za firmou Setuza na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Předseda rady Vlastimil Tlustý tento plán vlády, jak znovu získat v Setuze ztracený vliv, odmítá. Podle něho by stát měl svou pohledávku prodat ve veřejné soutěži.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: Setuza

Na pražské burze se dnes začne obchodovat nová emise akcií rakouské Erste Bank. Bude nabízena odděleně od nynějších cenných papírů Erste Bank, protože majitelé nových akcií nemají nárok na výplatu dividendy za loňský rok. Po vyplacení dividend na konci května se oba druhy akcií sloučí.

Česká republika je ve světě na čtvrtém místě v globálním indexu péče o životní prostředí. Na prvním místě tabulky, kterou připravil mezinárodní vědecký tým, se umístil Nový Zéland. Následuje ho Švédsko, Finsko, Česká republika a Velká Británie. Česko dosáhlo vynikajících výsledků v kategorii péče a využití vodních zdrojů, naopak nejslabších v oblasti udržitelnosti energetiky a kvality ovzduší. To nakonec odpovídá i rozložení zdrojů našeho největšího výrobce elektřiny - společnosti ČEZ. Na její produkci se obnovitelné zdroje podílejí pouze třemi až čtyřmi procenty, a jak potvrzuje mluvčí ČEZu Ladislav Kříž, největší podíl na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů mají stále vodní elektrárny.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Vodní elektrárny

Ministerstvo financí a Sdružení obrany spotřebitelů vyzvaly občany, aby na internetovou adresu spotrebitele@mfcr.cz zasílali své zkušenosti s různými finančními institucemi. Stížnosti i náměty na zlepšení služeb budou inspirací pro další jednání ministerstva, řekl náměstek ministra Tomáš Prouza. Podle něj je důležité vědět, jaká je konkrétní praxe.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Prouza: Stížnosti a náměty

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme