Ekonomické informace 27. 10. 2005

Studenti z chudších rodin by mohli od začátku příštího roku dostávat sociální stipendia. Ministerstvo financí už vybralo arbitra, který bude republiku zastupovat ve sporu s lucemburskou společností EMV - jeho jméno ale zatím nezveřejnila. Ministerstvo informatiky začalo hledat projekty na podporu rozvoje vysokorychlostního internetu. Pražská burza připravuje v rámci snah o posílení domácího akciového trhu seminář pro podniky, které uvažují o vstupu na kapitálový trh, nebo mají pro takový krok potenciál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

studenti a peníze

studenti a peníze | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Studenti z chudších rodin by mohli od začátku příštího roku dostávat sociální stipendia. Počítá s tím novela vysokoškolského zákona, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Příspěvek v navržené výši 1600 korun měsíčně by mohlo dostávat zhruba 13 tisíc vysokoškoláků. Místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn doufá, že sociální stipendia povedou k větší vzdělanosti národa a vyšší šanci lidí uplatnit se na trhu práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Sociální stipendia přispějí k větší vzdělanosti

Ministerstvo financí už vybralo arbitra, který bude Českou republiku zastupovat ve sporu s lucemburskou společností EMV, která se na státu domáhá náhrady ve výši zhruba 45 milionů dolarů za to, že stát údajně neochránil její investici do projektu televize TV3. O koho se jedná, ale zatím ministerstvo prozradit nechce. Jméno arbitra prý sdělí teprve poté, co se o jeho výběru dozví protistrana.

Ministerstvo informatiky začalo hledat projekty na podporu rozvoje vysokorychlostního internetu. Mezi nejlepší uchazeče v příštím roce rozdělí 200 milionů korun. Zájemci o podporu mohou své nabídky podávat do 9. prosince, dodává mluvčí ministerstva Klára Volná.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Projekty na podporu rozvoje vysokorychlostního internetu

České podniky od státu v minulých letech získaly mnohem vyšší finanční pomoc než firmy ve většině ostatních zemí Evropské unie. Podle údajů Evropské komise se u nás státní podpora v letech 2000 až 2003 vyšplhala na více než dvě miliardy eur, tedy přes 60 miliard korun, a to především kvůli pomoci bankám. V poměru k hrubému domácímu produktu byla státní pomoc šestkrát vyšší než v původních členských státech a dvojnásobná ve srovnání s průměrem desítky nováčků.

Pražská burza připravuje v rámci snah o posílení domácího akciového trhu seminář pro podniky, které uvažují o vstupu na kapitálový trh, nebo mají pro takový krok potenciál. Vhodné kandidáty vybrala ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy. Podle mluvčího burzy Jiřího Kovaříka už o účast na semináři projevily zájem desítky firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kovařík: Seminář pro podniky

Státy Evropské unie by měly mít od roku 2008 společný základ podnikových daní. Přeje si to Evropská komise, podle které by měl daňový základ podobně jako na Slovensku obsahovat co nejméně výjimek. Jednotný systém by podle komise usnadnil život společnostem, které působí v několika členských zemích, a podpořil by tak i celou ekonomiku Unie.

K prosazení této myšlenky je ale nutná jednomyslná shoda všech zemí, ke které nemusí dojít, protože například pro české podniky by tento krok nemusel být výhodný. Znamenal by pro ně totiž zvýšení daní, protože české podniky mají užší daňový základ než například podniky slovenské.

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme