Ekonomické informace 27. 11. 2001

Na téměř polovinu snížila vláda minimální cenu za licence na mobilní telefony třetí generace. Clo na kakaový prášek s více než osmdesátiprocentní příměsí cukru se výrazně zvýší. Škoda Mnichovo Hradiště má nového majitele. Za vyvolávací cenu 50 milionů korun se jím stala společnost Liaz Sipox slovenského podnikatele Jozefa Majského.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefon 3. generace

telefon 3. generace | Foto: Alcatel

Na téměř polovinu snížila vláda minimální cenu za licence na mobilní telefony třetí generace. Zatímco v prvním kole výběrového řízení je nabídla stávajícím operátorům po šesti miliardách a sedmi stech milionech, pro druhé kolo - veřejnou aukci - stanovila vyvolávací cenu na 3 a půl miliardy korun. Jednu miliardu zaplatí investoři ihned po udělení licence a zbytek pak v deseti ročních splátkách. To je podle ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga také jedním z důvodů, proč vláda považuje cenu za přijatelnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Schling: Cena je přijatelná

Clo na kakaový prášek s více než osmdesátiprocentní příměsí cukru se výrazně zvýší. Rozhodla tak vláda - podle jejího mluvčího Libora Roučka jde o dočasné opatření, které má zamezit dovozu výrobku nahrazujícího přímé použití cukru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Rouček o clu na kakao

Škoda Mnichovo Hradiště má nového majitele. Za vyvolávací cenu 50 milionů korun se jím stala společnost Liaz Sipox slovenského podnikatele Jozefa Majského. Podle Jiřího France, pověřeného řízením podniku, tak po zaplacení celé kupní ceny prakticky skončí konkurzní řízení na bývalého výrobce vozů Liaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Franc o Liazu

Česká konsolidační agentura dokončuje s firmou SDC International konečnou verzi smlouvy o prodeji akcií kopřivnické Tatry. Mluvčí agentury Jiří Pekárek předpokládá, že definitivní smlouva bude podepsána během několika dnů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pekárek o podpisu smlouvy

Velvyslanec Mexika v České republice Federico Salas potvrdil zájem o hlubší spolupráci s moravskými leteckými firmami. Moravan Aeroplanes v Otrokovicích např. dodá cvičné letouny pro mexické námořní letectvo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informuje Roman Verner

Ministerstvu průmyslu a obchodu se hlásí první zájemci o získání podílů v privatizovaných českých hutích. Jde o budoucí sloučení NOvé Huti, hutní divize Vítkovic a Vysokých pecí Ostrava do Českého ocelářského podniku. Poradenská firma Roland Berger by investora měla navrhnout vládě do konce března příštího roku. Podle mluvčí ministerstva Anny Stárkové zájemci zatím jen chtějí získat informace a projektu a podmínkách vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anna Stárková o zájemcích

Německý energetický koncern Eon posiluje své pozice na evropském trhu. Evropská komise schválila fúzi této společnosti s britskou Power Gen v hodnotě 8 miliard 200 milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o EONu

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme