Ekonomické informace 27. 11. 2006

Švýcaři schválili v referendu pomoc deseti novým členům EU včetně České republiky. Evropská komise uvalí ve středu pokuty na přední evropské výrobce syntetického kaučuku. Česká elektřina patří k nejdražším v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Švýcaři schválili v referendu, že jejich země poskytne miliardu franků, tedy skoro 18 miliard korun, novým členským zemím Evropské unie. Švýcarsko poskytne tyto peníze podle únorové dohody s EU na oplátku za přístup rozšířenému trhu unie a za účast na unijních programech a aktivitách.

České republice tak přijdou dvě miliardy korun, které bychom měli přednostně použít na reformy veřejné správy, ochranu životního prostředí nebo budování infrastruktury.

Evropská komise uvalí ve středu pokuty na přední evropské výrobce syntetického kaučuku včetně českého podniku Kaučuk ze skupiny Unipetrol. Tyto firmy podle komise uzavřely kartelovou dohodu o cenách, informovala agentura Reuters s odvoláním na dobře informovaný zdroj.

Komise začala podezření na kartelovou dohodu vyšetřovat už loni, kdy také o svých námitkách výrobce informovala a dali jim možnost vyjádřit se. Unipetrol tehdy jakékoli obvinění z kartelu odmítl. Do případu je vedle Kaučuku zapleten německý koncern Bayer, nizozemsko-britský Shell, polský Stomil, italská Eni a americký Dow Chemical se svými evropskými pobočkami.

Česká elektřina patří k nejdražším v Evropské unii. Nejvíc platí v přepočtu na kupní sílu Slováci, následovaní Poláky a Italy. Česko je na pomyslném devátém místě z 29 evropských zemí. Vyplývá to z dat evropského statistického úřadu Eurostat. Nejméně vydají za elektřinu domácnosti v Řecku - přibližně dvakrát méně než my, o trochu víc než Řekové platí Finové a Francouzi.

Praha a Bratislava se zařadily do první desítky nejvíce konkurenceschopných regionů v Evropě. Ve srovnání mezi desítkou nových členských zemí unie si vedli dokonce nejlépe. Ze všech evropských zemí je nejvíce konkurenceschopným státem Finsko, mezi jednotlivými regiony pak kraluje Brusel. Vyplývá to ze studie akademiků z britské Sheffieldské univerzity.

Pozor na předvánoční úvěry, varuje Sdružení obrany spotřebitelů. Spotřebitelé jsou v předvánočním období finančními institucemi často přesvědčováni k rychlému uzavírání smluv bez důkladného seznámení se všemi podmínkami a také s možnými dopady, které často končí i exekucí majetku.

Mluvčí sdružení Ivana Picková upozorňuje, že lidé by si měli hlavně všímat, jestli poskytovatel úvěru uvádí v nabídce sazbu RPSN, tedy roční procentní sazbu veškerých nákladů na úvěr po dobu jednoho roku. Zpravidla je totiž vyšší než samotný úrok

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme