Ekonomické informace 27. 11. 2007

Americká měna během noci dál ztrácela. Oslabila jak vůči euru, tak vůči japonskému jenu. Evropská komise chce podpořit chovatele prasat a dotovat vývozy masa. Kromě toho navrhla zrušení dovozních cen na obilí s výjimkou ovsa. Ministerstvo financí chce teprve až od ledna roku 2009 stanovit jako povinnost cestovním kancelářím uvádět úplnou a jedinou cenu zájezdu. Cestovní kanceláře se bouří už teď, navrhovaný zákon je podle nich nesmyslný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Americká měna během noci dál ztrácela. Oslabila jak vůči euru, tak vůči japonskému jenu. Investoři totiž očekávají, že americká centrální banka bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb. To ale není samozřejmě jediný důvod. Krize amerického hypotéčního trhu i včera trápila ekonomy ve Spojených státech. Na tamní burze například Citigroup oslabila o 6 procent a Bank of Amerika o 3 procenta. To rozhodně není projev ekonomického zdraví.

Evropská komise chce podpořit chovatele prasat a dotovat vývozy masa. Kromě toho navrhla zrušení dovozních cen na obilí s výjimkou ovsa. Návrh budou ještě v prosinci schvalovat ministři zemědělství. Má jít o dočasné opatření, kterým Evropská unie reaguje na raketový růst cen obilovin po celém světě. Agrární analytik Petr Havel je přesvědčen, že je to krok správným směrem.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Zrušení dovozních cen na obilí je správný krok

Ministerstvo financí chce teprve až od ledna roku 2009 stanovit jako povinnost cestovním kancelářím uvádět úplnou a jedinou cenu zájezdu. Cestovní kanceláře se ale bouří už teď, navrhovaný zákon je podle nich nesmyslný a nemá na úrovni evropského práva obdoby. Stejný názor má například tiskový mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Plovajko: Povinnost uvádět plnou cenu zájezdu nemá v EU obdoby

Ještě jedno varování pro uživatele počítačů. Dalo by se shrnout do věty: co se děje ve světě, přijde brzy i k nám. V příštím roce se zvýší počet útoků na operační systém Windows Vista a také na sítě, na kterých uživatelé sdílejí například videa. Vyplývá to ze studie antivirové firmy McAfee. Vladimír Brož, zástupce firmy pro Českou a Slovenskou republiku je přesvědčen, že v důsledku celosvětového propojení sítí řeší české firmy stejné problémy jako zbytek světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Brož: Útoky na počítačovou síť přinášejí stejné problémy ve světě i u nás

McAfee odhaduje, že se počítačové podsvětí zaměří na takzvané sociální sítě, což jsou například weby s pracovními příležitostmi.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme