Ekonomické informace 27. 12. 2001

Zájem zahraničních investorů o Českou republiku bude zřejmě letos slabší než vloni. Zatím sice nejsou známy údaje za celý rok, ale v prvních třech čtvrtletích dosáhly zahraniční investice necelých tří miliard dolarů a těžko se dá očekávat, že poslední tři měsíce se jejich objem zvýší o další jednu a půl miliardy, aby se naplnil loňský výsledek přesahují 4 miliardy a 500 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Přitom předloni, tedy v roce 1999 do České republiky přiteklo 6 miliard tři sta milionů dolarů.

Japonská automobilka Toyota, která chce společně s firmou Peugeot-Citroen stavět továrnu v průmyslové zóně v Kolíně oznámila, že odbyt jejích vozů v listopadu byl o 4,6 procenta nižší než ve stejném měsíci loňského roku. Naopak vývoz se Toyotě dařil více než vloni. Zlepšil se o téměř 2 procenta.

Kontrakt na dodávku hrubých výkovků v hodnotě přibližně 20 miliónů korun pro Podolského strojírenské podniky je prvním výsledkem nedávné prezentace Vítkovic v Českém centru v Moskvě. Na této akci, podporované českým velvyslanectvím, se hutní a strojírenská pokusila o návrat na dřívější velmi úspěšné trhy bývalého Sovětského svazu. Při odhadování dalších přínosů této akce byl ale generální ředitel Vítkovic Vladimír Bail opatrný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Bail o zakázkách do Ruska

Značný úspor dosáhla Škoda Holding díky novému způsobu nákupu osobních ochranných pracovních pomůcek, počítačů a síťových serverů. Na třech elektronických aukcích, které letos upořádala ušetřila téměř deset milionů korun, přičemž objem nakupovatého zboží představoval asi třiačtyřicet milionů. Mluvčí holdingu Karel Samec připomněl, že Škodovka nakupuje komponenty za několik miliard korun ročně a prostřednictvím e-aukcí by chtěla pořizovat až třetinu materiálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Samec o nakupování v e-aukcích

Společnost Tesco Stores bude ke konci letošního roku propouštět ve svých ostravských hypermarketech v Porubě a Hrabové. Hypermarket v Ostravě-Porubě nyní zaměstnává asi 300 lidí. Při otevření na podzim roku 1999 to byl zhruba dvojnásobek. V Ostravě-Hrabové, kde hypermarket před několika měsíci teprve zahajoval provoz, přijde o práci, jak potvrdila mluvčí Tesco Stores Martina Čermáková, asi 200 zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Čermáková o propouštění v Tescu

Podle ostravského úřadu práce je uvolňování zaměstnanců ve zkušební době u hypermarketů běžnou praxí. Hypermarkety potřebují před zahájením prodeje a při jeho rozběhu více pracovníků. Jakmile se provoz konsoliduje a přizpůsobí kupní síle, řada zaměstnanců se stane nadbytečnými.

Akcionářům, jejichž cenné papíry se přestanou v příštím roce obchodovat v RM-systému, zůstávají všechna dosavadní práva. Mají nárok na dividendu a mohou hlasovat na valných hromadách. Samozřejmě jim zůstává i možnost akcie prodat, i když, jak připomíná náměstek generálního ředitele Investiční společnosti České spořitelny Petr Schůt, vyhledat kupce bude v mnoha případech asi dost obtížné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Schůt: Kupce najdete těžko

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme