Ekonomické informace 27. 12. 2002

Nový rok nadělí nejspíše řidičům dražší benzín. Cena ropy ve světě totiž během svátků znovu lámala rekordy, dostala se dokonce nad 32 dolarů za barel, což je dvouleté maximum. Důvodem jsou obavy z možného válečného konfliktu s Irákem a pokračující stávka ve Venezuele. Ta je totiž pátým největším vývozcem ropy, teď ale těží jenom desetinu své obvyklé produkce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Zdražování ropy ve světě se sice na cenách benzínu v Česku zatím neprojevilo, to se podle Jiřího Šťastného ze společnosti Kolosseum změní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Šťastný: Benzín podraží

Zlepší se po Novém roce cestování vlakem? Můžeme od nově vznikající akciové společnosti čekat vůbec nějakou změnu? Odpoví zřejmě až čas, každopádně podruhé po rozdělení Československa začnou příští rok České dráhy své hospodaření zcela bez dluhů. Ty totiž převezme nově fungující Správa železniční dopravní cesty. Tato firma vznikne stejně jako nová akciová společnost České dráhy k 1.lednu 2003 z končícího státního podniku. Hospodařit s nulou na konci příštího roku nebo dokonce s miliardovým ziskem, chtějí dráhy díky příjmům z nákladní dopravy, které by měly částečně umazat ztrátu z přepravy osob. Tu totiž zcela stát ze svých peněz nepokryje, hodnotí výhled na příští rok generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dalibor Zelený o změně v Českých drahách

Podle Zeleného je ale rok 2003 posledním obdobím, kdy bude možné tímto způsobem využít peníze z různých druhů dopravy, protože regule Evropské unie to zakazují.

Konec roku se vydařil cestovním kancelářím. Na období Vánoc a přelomu roku prodaly 120 až 140 tisíc zájezdů. Sněhové podmínky ale bohužel nejsou ideální, a tak zájem turistů jezdit do českých hor oslabuje. S podobnými problémy se podle Jaromíra Beránka z Mag Consulting musí vyrovnat i hlavní město.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Beránek o poklese turistiky

Vánoční svátky daly na chvíli vydechnout většině lidí. Po dlouhé době první klidnější dny zažily i pražští taxikáři. Ti si přitom v posledních čtyřech měsících na nedostatek práce stěžovat nemohli. Podle ředitele Radiotaxi Jiřího Kvasničky byl zájem o jízdu taxiky vyšší i kvůli povodním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Kvasnička o vyšším zájmu o taxíky

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme