Ekonomické informace 27. 12. 2006

Cena vody z vodovodu by měla v nadcházejícím roce vzrůst v průměru asi o 6 procent. Vlastníci panelových domů mohou na jejich opravy získat od začátku roku 2007 také evropské peníze. Automobilku Hyundai kontaktují kvůli práci v nošovickém závodě stovky lidí. Pokud jste pod stromečkem našli vánoční dárek, který se do vašeho vkusu příliš netrefil, máte vcelku velkou šanci zboží vrátit a dostat zpět peníze. Koruna od začátku roku posílila k euru zhruba o 4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Cena vody z vodovodu by měla v nadcházejícím roce vzrůst v průměru zhruba o 6 procent - tedy asi o 3 koruny na metr krychlový. Vyplývá to z odhadů Sdružení oboru vodovodů a kanalizací. O 15% na 50 korun a 30 haléřů za kubík zdraží voda dodávaná Zlínskou vodárenskou, v Praze obyvatelé zaplatí o 12% více - 49,70 za metr krychlový. Naproti tomu v Brně neporoste cena vody vůbec. Už teď je tam ale na 50 korunách.

Rozdíly mezi jednotlivými regiony budou dál dost velké. V Plzni zaplatí lidé příští rok 56 korun za kubík, v Ostravě jen 44,40. Podle sdružení rostou ceny vody nad tempem inflace hlavně kvůli zdražování elektrické energie a kvůli nezbytným investicím do vodohospodářské infrastruktury. Vody spotřebovávají ale české domácnosti čím dál méně a učí se s ní šetřit - loni to bylo necelých 99 litrů na osobu a den, před 16 lety ještě ale 171 litrů.

Vlastníci panelových domů mohou od začátku příštího roku získat na opravy také evropské peníze. Na rozdíl od minulých let, kdy Evropská komise tuto podporu neumožňovala, může Česko v letech 2007 až 2013 získat na zlepšení života v problémových čtvrtích měst nad 50 tisíc obyvatel stovky milionů korun. Společně s národním programem PANEL tak celková částka na opravu městských sídlišť dosáhne nejméně 1,5 miliardy korun, říká mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Dotace na opravy sídlišť

Automobilku Hyundai kontaktují kvůli práci v nošovickém závodě stovky lidí. Jen za uplynulé 3 měsíce eviduje její personální více než 300 žádostí o zaměstnání. Právě v prvním čtvrtletí nového roku by měl Hyundai nabrat první 3 stovky zaměstnanců a jak doplňuje personální manažer Kee Woong Kim, také je vyslat na zaškolení do svých poboček v Koreji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kee Woong Kim: Školení zaměstnanců

Pokud pod stromečkem najdete vánoční dárek, který se do vašeho vkusu příliš netrefil, máte vcelku velkou šanci zboží vrátit a dostat zpět peníze. Vyplývá to z průzkumu Sdružení obrany spotřebitelů mezi obchodními řetězci. Ty jsou velmi často ochotny nerozbalené a nepoškozené zboží vyměnit, nebo vzít zpět. U vánočního dárku se může také stát, že ho budete muset reklamovat kvůli vadě, a často nechtějí obchodníci uznávat reklamace bez paragonu - podle Ivany Pickové ze Sdružení obrany spotřebitelů na to ale nemají právo!

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Picková: Reklamace

Reklamacím a povánočnímu chování prodejců se Radiožurnál bude podrobně věnovat po čtvrt na deset v Ekonomickém magazínu.

Euro se teď prodává přibližně za 27 korun a 70 haléřů - to znamená, že od začátku roku koruna k euru posílila zhruba o 4%. Stále nižší hodnota eura vůči české měně tak způsobuje, že zlevňuje dovážené zboží. Slovo má analytik Reifeisenbak Aleš Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Silná koruna zlevňuje elektroniku

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme