Ekonomické informace 27. 2. 2003

Vedení Union banky chce příští týden otevřít pobočky. Mladoboleslavská Škoda Auto loni snížila zisk na jednu miliardu a 820 miliónů korun. Také zisk České pojišťovny loni klesl, a to o více než miliardu korun. Cena ropy stoupla na nejvyšší úroveň od války v Perském zálivu v roce 1991.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Vedení Union banky chce příští týden otevřít pobočky. Podle generálního ředitele Romana Mentlíka předloží detailní plán na záchranu tohoto peněžního ústavu centrální bance v pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mentlík: Plán záchrany Union banky

Domácí akcie se zotavily z dvoudenního poklesu a zahájily opětovný útok na více než dvouleté maximum. Hlavní index pražské burzy PX 50 přidal necelé půl procenta a dotýká se úrovně 479 bodů. Poptávka nejvíce zvedla kurz Unipetrolu, nahoru šel silně i Philip Morris.

Mladoboleslavská Škoda Auto loni snížila zisk na jednu miliardu a 820 miliónů korun. To je zhruba o 310 miliónů méně, než v roce 2001. Většinový akcionář společnosti koncern Volkswagen rozhodl, že zisk použije na podporu dalšího rozvoje společnosti a ne na výplatu dividend. Zhoršený výsledek hospodaření komentuje mluvčí Škodovky Jaroslav Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Černý: Pokles zisku Škody Auto

Také zisk České pojišťovny loni klesl, a to o více než miliardu korun. Podle předběžných výsledků společnost hospodařila se ziskem 3 miliardy 190 miliónů. Na výsledku se podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka podepsaly loňské povodně a také nepříznivý vývoj úrokových sazeb, které centrální banka loni několikrát snížila.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Pokles zisku České pojišťovny

Zájem o životní pojištění se výrazně zvýšil v roce 2001, kdy byly v souvislosti s ním zavedeny daňové úlevy.

Vlastnická společnost SENA Corporation navýší základní kapitál masokombinátu Martinov o více než 300 miliónů korun, a to formou nepeněžitého vkladu. K faktickému navýšení majetku by tak mělo dojít ve druhé čtvrtině roku.

Druhý největší bankovní dům na Slovensku, Všeobecná úvěrová banka, stále čelí vyššímu výběru vkladů kvůli fámě, že jí hrozí problémy. Zatímco na jihu a západě země se situace ustálila, vyšší počet klientů v pobočkách banka zaznamenala v pobočkách na severu a východě státu. Během dneška banka očekává stabilizaci situace.

Cena ropy stoupla na nejvyšší úroveň od války v Perském zálivu v roce 1991. Poté co Americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby topného oleje v USA klesly na 36 milionu barelů a jsou tak zhruba o třetinu nižší než ve stejném období loňského roku, cena ropy v New Yorku se vyšplhala až na 37,93 dolaru za barel.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme