Ekonomické informace 27. 2. 2004

Oslavy vstupu naší země do EU nám v restauracích poněkud zhořknou. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky by se totiž Česko nemělo pokoušet vyjednávat o výjimce, která by restauratérům umožňovala platit i po 1. květnu sníženou sazbu DPH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurace

restaurace | Foto: Jiří Hošek

Sobotka naopak počítá s tím, že vyšší daň přinese do státní pokladny pár miliard korun.

Podnikatelé varují, že u nás zůstanou jen nadnárodní řetězce luxusních hotelů, které daně odvádějí mimo ČR, a malé restaurace, které se budou za každou cenu snažit , aby se nestaly plátci DPH. K tomu prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Helena Pískovská dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Pískovcová: Plátci DPH

Sociální kompenzace, které chce stát poskytnout důchodcům a vybraným rodinám v souvislosti se změnami DPH, projedná sněmovna dnes.

Češi se stále více zadlužují. Potvrzují to inforace splátkových společností i poslední statistiky České národní banky, podle kterých si lidé za poslední rok půjčili přes 57 miliard korun. Někteří ekonomové se obávají rychlosti, jakou zadlužení narůstá, hlavní ekonomka Volksbank CZ Markéta Šichtařová je zatím považuje pro českou ekonomiku za únosné.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová

Bankovní rada České národní banky zatím nechává úrokové sazby na historicky nejnižších dvou procentech. Zvýšení se předpokládá až v druhé polovině roku.

Státní zemědělský intervenční fond přidá dalších 20 milionů korun na podporu vývozu vepřového masa. Chce tak odčerpat přebytky z domácího trhu. POdle šéfa odbytového družstva Centroodbyt Jana Veleby tak bude možné vyvézt asi 15.000 prasat, což chovatelům pomůže prosadit vyšší výkupní ceny.

Až 24 000 korun by si v budoucnu mohli z daňového základu poplatníci odečíst za nákup počítače pro vlastní potřebu. Návrh ministerstva informatiky počítá i s dalšími úlevami, jak potvrzuje jeho mluvčí Klára Volná

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Návrhy daňových úlev

Česká pojištovna definitivně převezme penzijní fond ABN AMRO. Získala k tomu povolení od antimonopolního úřadu, Komise pro cenné papíry i ministerstva financí. Nyní musí s koupí většinového podílu vyslovit souhlas ještě valná hromada samotného fondu. Jeho převzetím získá Česká pojišťovna nejvíce pojištěnců na našem trhu, dodává její mluvčí Václav Bálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Počet pojistníků

České akcie díky Komerční bance vylepšily takřka desetileté maximum. Hlavní index PX 50 se přehoupl přes rekordních 760 bodů a rozšířil letošní zisk již nad 15 procent. Akcie KB podporované silnými zahraničními objednávkami vyrostly na 2875 korun.

Na Velikonočních ostrovech je k dostání české pivo, vyrobené z českých surovin v českém minipivovaru. Přičinil se o to Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze, který nabídl technologii a suroviny chilskému partnerovi a v soutěži zvítězil. Pivo se vaří z mladinových koncentrátů, které mají patentovou ochranu. Český minipivovar postavený v jednom z hotelů na ostrově Rapa Nui uvaří 300 hl piva značky Iorana za rok.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme