Ekonomické informace 27. 2. 2006

Ptačí chřipka v Evropě může ohrozit euro. Podle obchodníků na amerických devizových trzích by ptačí chřipka v Evropě mohla dokonce kurz eura srazit zpět na paritu s dolarem, tedy na kurz jedna ku jedné. Vypořádání zbylého dluhu Ruska vůči Česku je již podle ministerstva financí prakticky hotové. Neziskové organizace dostanou letos od ministerstva životního prostředí 20 milionů korun na projekty spojené s ochranou životního prostředí. Pivovary Staropramen ukončí za rok výrobu v branickém pivovaru a přesunou ji do svého mateřského závodu na pražském Smíchově. Společnost Tesco chce koupit většinu supermarketů společnosti Edeka, která odchází z našeho trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slepice

slepice | Zdroj: ČTK

Ptačí chřipka v Evropě může ohrozit euro. Podle obchodníků na amerických devizových trzích by ptačí chřipka v Evropě mohla dokonce kurz eura srazit zpět na paritu s dolarem, tedy na kurz jedna ku jedné. Euro by potopily výdaje obrovských rozměrů, které by šly na zdravotní péči, a také psychologické otázky. Evropské zemědělství už problémy pociťuje. Francouzským zemědělcům za poslední čtvrt rok klesly tržby za prodej drůbeže a drůbežího masa přibližně o 30 procent. Snížení cen zaznamenali i čeští producenti.

Vypořádání zbylého dluhu Ruska vůči Česku je již podle ministerstva financí prakticky hotové. Většina pohledávek vůči Ruské federaci byla vyřešena dodávkami zboží podle dohody z roku 2001. Jak uvedl náměstek ministra financí Tomáš Prouza, nyní se dokončují práce na zbylých pohledávkách ve výši 123 milionů dolarů.

Neziskové organizace dostanou letos od ministerstva životního prostředí 20 milionů korun na projekty spojené s ochranou životního prostředí, s poskytováním informací o životním prostředí nebo výchovou a vzděláváním v této oblasti. Podle ředitele komunikace ministerstva Jakuba Kašpara počet zájemců o peníze každoročně stoupá a nikdy se nemůže dostat na všechny.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kašpar: Peníze pro neziskové organizace

Stodvacetihektarová plzeňská průmyslová zóna Borská pole se rozšíří směrem na západ o dalších 30 hektarů. Humpolecká firma CTP Invest, za kterou stojí nizozemský kapitál, tam chce do dvou až tří let vybudovat průmyslově-kancelářský park s logistickým centrem a nájemními halami na lehkou výrobu. Práci by tam mělo najít 1000 až 2000 lidí.

Pivovary Staropramen ukončí za rok výrobu v branickém pivovaru a přesunou ji do svého mateřského závodu na pražském Smíchově. Značka Braník by měla zůstat zachována, ale o práci přijde řada lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pivovary Staropramen končí výrobu v Braníku

Společnost Tesco chce koupit většinu supermarketů společnosti Edeka, která odchází z našeho trhu. Tesco se proto obrátilo na antimonopolní úřad, aby tuto transakci posvětil. Podle mluvčí společnosti Jany Matouškové fungují zatím prodejny Edeka na celém území republiky v menších městech se zhruba deseti tisíci obyvateli.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Matoušková: Tesco chce koupit supermarkety Edeko

Po vzájemné dohodě by mělo Tesco převzít také hypermarkety Carrefour u nás a na Slovensku výměnou za hypermarkety na Tchaj-wanu.

Rusko od 1. dubna zvýší clo na vývoz surové ropy o 16 procent na rekordních 186 dolarů za tunu. Reaguje tak na nárůst cen ropy na světových trzích. Oznámil to představitel ruského ministerstva financí.

Jaroslav Skalický, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme