Ekonomické informace 27. 3. 2001

Dnes se rozhodne o případném prodloužení mimořádných opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky na území ČR. V dnešních ekonomických informacích se dovíte o vládních rezervách ve vybírání daní a tom, že česká měna vůči euru posiluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústřední nákazová komise bude dnes jednat o prodloužení mimořádných veterinárních opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky do České republiky. Ministerstvo zemědělství totiž původně nařídilo mimořádná opatření právě do dnešního dne.

Ve vybírání daní má vláda ještě stále rezervy. Daňové nedoplatky vzrostly letos v únoru na 101,5 miliardy korun. Z toho rozhodující podíl bezmála 94 miliard korun představují nedoplatky na daních nové daňové soustavy. Ty se oproti lednu zvýšily zhruba o půl miliardy korun. Více už mluvčí Ministerstva financí Libor Vacek.

Komise pro cenné papíry varuje před podvodnými agenty, kteří nabízí drobným akcionářům odkoupení jejich cenných papírů. Podvodníci dochází za akcionáři přímo domů a nabízí cenu podstatně nižší než za jakou se akcie dají prodat na burze nebo v RMSystému. Na jaké praktiky je třeba si dát pozor, to vysvětluje mluvčí komise pro cenné papíry Radka Procházková.

Zítra budou odboráři Nové Huti znovu vyjednávat s managementem o kolektivní smlouvě na letošní rok. Obě strany se zatím nedokázaly dohodnout na nominální mzdě a to ani po několika měsících vyjednávání a nepomohla ani hrozba stávkou. Odboráři požadovali plat ve výši 19 700 korun, zatímco vedení nabízelo o téměř 300 korun méně. Teď leží na stole další návrh - jak bez dalších podrobností potvrdila mluvčí Huti Sylva Mazurková.

Předseda odborů Werner Stuchlík nevylučuje možnost dohody, i když návrh vedení je podle něj téměř totožný jako na počátku licitace.

Česká měna včera posílila až na 34,13 Kč za euro, což je nejsilnější úroveň od zavedení eura v lednu 1999. Večer obchodování končilo na úrovni 34,19 Kč/EUR, což odpovídá 17,49 Kč za německou marku. Důvodem zpevnění naší měny je podle očekávaní neustávajícího přílivu přímých zahraničních investic. Obchodníci totiž nejsou jednoznačně přesvědčeni, že centrální banka bude proti silné koruně intervenovat.

Rakousko se otevírá pro pracovní pobyty mladých lidí v rodinách jako au- pair. Umožňuje to nové vládní nařízení, které vstupuje v platnost začátkem dubna a zpřístupňuje dlouhodobější pobyty lidem ve věku od 18 do 28 let i z reformních zemí střední a východní Evropy. Nařízení totiž vyjímá pobyty au-pair z celostátní kvóty zaměstnávání cizinců. Podle nových pravidel smí zahraniční au-pair pracovat v Rakousku dohromady pouze 12 měsíců během pěti let.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme