Ekonomické informace 27. 3. 2006

Český stát dosud vyplatil svým právním zástupcům, kteří jej zastupují v arbitrážích s japonskou bankou Nomura, kolem 300 milionů korun. Skupina malých pivovarů se rozhodla bojovat proti velkým výrobcům, kteří začali hromadně zavádět na trh nové pivní lahve. S náročným vstupem do nové sezóny se potýkají chmelaři na Žatecku. Ještě před týdnem ležel na některých výše položených chmelnicích sníh. Ochlazení bez ohledu na roční období zřejmě čeká naši burzu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chmelové šišky

chmelové šišky | Foto: Chmeleřský institut s.r.o.,Žatec

Český stát dosud vyplatil svým právním zástupcům, kteří jej zastupují v arbitrážích s japonskou bankou Nomura, kolem 300 milionů korun. O víkendu to novinářům řekl vicepremiér vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Skupina malých pivovarů se rozhodla bojovat proti velkým výrobcům, kteří začali hromadně zavádět na trh nové pivní lahve. Malým pivovarům vadí, že to zlikviduje zaběhnutý způsob výkupu lahví, protože se pomalu dostáváme do situace, že každá láhev je jiná. Přitom ovšem lahve velkých pivovarů jsou chráněny ochrannou známkou a ostatní do nich nemohou stáčet. To podle Jiřího Fuska, prezidenta svazu malých nezávislých pivovarů, menší výrobce poškozuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Fusek: Menší pivovary a nové lahve

Problémy s tříděním přiznává i mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Bechtin: Problémy Prazdroje

Podle sdružení malých pivovarů jednali velcí výrobci při změně obalů ve vzájemné shodě a porušili tak soutěžní právo. Obrátí se proto na Českou obchodní inspekci, ministerstvo zemědělství, ministerstvo průmyslu a obchodu, a také podají stížnost na antimonopolní úřad.

S náročným vstupem do nové sezóny se potýkají chmelaři na Žatecku. Ještě před týdnem ležel na některých výše položených chmelnicích sníh. V minulých letech přitom v tuto dobu už začínaly jarní práce. Podle tajemníka žateckého svazu pěstitelů chmele Zdeňka Rosy budou teď muset chmelaři ztrátu dohnat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Rosa: Práce na chmelnicích se kvůli počasí opozdily

Ochlazení bez ohledu na roční období zřejmě čeká naši burzu. Zahraniční manažeři velkých investičních fondů začínají ztrácet zájem o skupinu mladých trhů, mezi které patří i Česká republika. Ukázal to průzkum mezi více než 300 manažery z celého světa, který udělala americká investiční banka Merrill Lynch. Správcové fondů si mezi jednotlivými zeměmi více vybírají a po silném růstu v místních regionech si najednou více všímají politického rizika.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme