Ekonomické informace 27. 4. 2004

Třinecké železárny mohou získat od státu až dvě miliardy korun. Cena, kterou nabízí polský PKN Orlen za holding Unipetrol odpovídá odhadům analytiků i poradenských firem. Deficitu 1,1 desetiny miliardy korun by měl dosáhnout březnový zahraniční obchod České republiky. Američané se dívají vesměs příznivě na rozšíření Evropské unie o deset zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třinecké železárny

Třinecké železárny | Foto: Třinecké železárny

Třinecké železárny mohou získat od státu až dvě miliardy korun. Konsolidační agentura může koupit 10 procent akcií Nové huti, které třinecký podnik vlastní, a nebude to považováno za veřejnou podporu. Tak zní verdikt antimonopolního úřadu. Vláda o podpoře pro Třinecké železárny rozhodla v polovině listopadu. Firma ji požadovala poté, co konkurenční Ispat Nová huť a Vítkovice obdržely výjimku pro poskytnutí státní pomoci. Třinecký podnik chtěl státní kompenzaci za údajné porušení rovnocenných podmínek konkurence. Antimonopolní úřad už vloni koncem roku jednal o věci s Evropskou komisí. Ta ale zatím konečné stanovisko nezaujala.

Cena, kterou nabízí polský PKN Orlen za holding Unipetrol odpovídá odhadům analytiků i poradenských firem. Privatizační komise proto deporučila vládě, aby státní podíl v Unipetrolu prodala. Podle Petra Vodičky z J and T Banky dvě miliardy z celkových třinácti zaplatí polská společnost za dluhy holdingu, zbytek - tedy 11 miliard bude výnos státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Vodička o prodeji Unipetrolu

Celé pondělí se s akciemi Unipetrolu neobchodovalo právě kvůli vrcholící privatizaci holdingu.

Deficitu jedné celé a jedné desetiny miliardy korun by měl dosáhnout březnový zahraniční obchod České republiky. Odhaduje to Vladimír Pikora, makroekonom VolksBank. Podle něj se zpomalil růst jak v případě vývozu, tak i u dovozů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Pikora o zahraničním obchodu

Američané se dívají vesměs příznivě na rozšíření Evropské unie o deset zemí. Ministr financí Bohuslav Sobotka při právě skončené návštěvě Washingtonu už dokonce přijal řadu gratulací ke vstupu Česka. Někteří ekonomové se ale obávají také možného zpomalení hospodářství České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska. Sobotka americkým představitelům řekl, že výhody vstupu převažují a růst by se měl pohybovat kolem čtyř procent hrubého domácího produktu. Obavy z nižšího růstu rozptyloval i viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luděk Niedermayer o růstu

O 280 procent vzrostly tržby největšího českého internetového obchodu Internet Mall. Jeho ředitel Ondřej Fryc odhaduje, že se letos obrat zdvojnásobí. Podle Fryce jde v současné době na odbyt nejvíce spotřební elektronika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Fryc o obratu

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme