Ekonomické informace 27. 5. 2004

V bankách zaplatíme víc než než lidé na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku. Tvrdí to studie, kterou zveřejnila společnost Boston Consulting Group. V Německu či Rakousku jsou sice základní poplatky vyšší než u nás, ale český zákazník nakonec bankám zaplatí více.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Rozdíl je patrný například ve zpoplatnění výběru z vlastních bankomatů; zatímco klienti tuzemských bank platí za výběr v průměru šest korun, německé, rakouské či polské banky poskytují tuto službu zdarma.

České poště se rozroste konkurence. Vláda schválila návrh zákona, kterým se doručování zásilek mění z živnosti vázané na živnost volnou. Zájemci o tuto činost tedy už nebudou muset žádat o povolení ministerstvo informatiky. Zatím poště zůstává monopol na doručování zásilek lehčích sta gramů za méně než 19 korun.

Tyto hodnoty se během dvou let sníží na polovinu, takže konkurenti pošty získají větší prostor pro podnikání. Zákon také předpokládá vytvoření tzv. poštovního ombudsmana, který bude podle premiéra Vladimíra Špidly regulovat trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Poštovní ombudsman

Vláda také rozhodla, že si vezme od Evropské investiční banky další úvěr na dostavbu dálnice. Tentokrát na úsek z Trmic na německé hranice. Právě financování výstavby dálnic se budeme podrobněji věnovat v dnešním Ekonomickém magazínu. Ten začíná krátce po čtvrt na deset.

Česká rafinérská začne postupně vyrábět ekologicky šetrnější automobilové benziny - rozhodla o tom její valná hromada. Akce je součástí programu Čistá paliva, kterým se rafinerie připravuje na splnění přísných parametrů Evropské unie pro motorová paliva.Investice společnosti na tento program přesáhnou miliardu korun.

Evropská komise navrhla, aby se ropa na světových trzích přestala obchodovat v dolarech. Cena by měla být vázána na koš měn, ve kterém by bylo mimo jiné také euro. Trhu s ropou má opatření přinést větší stabilitu. Podle Markéty Šichtařové z Volksbank CZ ale takový krok způsobí oslabení amerického dolaru, takže Spojené státy budou nejspíše proti. Přechod na koš měn by - podle ní - nebyl výhodný ani pro českou ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Koš měn a ropa

Počítačový virus Sasser, který se objevil 30. dubna, způsobil uživatelům škodu zhruba za půl miliardy dolarů, což je asi 13 miliard korun. Odhaduje to statistika Computer Economics. Sasser se na rozdíl jiných virů nešíří e-mailem, ale pomocí internetu po síti. Využívá slabá místa operačního systému Windows. Jak ale dodává ředitel české pobočky antivirové firmy McAfee(mek efí) Vladimír Brož, jiné viry už způsobily větší ztráty než Sasser.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Brož: Virus

Německý telekomunikační gigant Deutsche Telekom se chystá k největší obchodní transakci za poslední léta. Hodlá totiž koupit hned dvě mobilní společnosti v USA, za 2 a půl miliardy dolarů. Jak dodává náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, investice má rozhýbat obchody dceřinné společnosti T-Mobile USA. Ta má za zmíněnou sumu převzít mobilní sítě v nejlidnatějších státech Kalifornii a Nevadě.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: T-Mobile USA

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme